Járvány

2020.03.05. 12:21

A központi idegrendszert is károsíthatja a koronavírus

Egy 56 éves kínai férfinál agyvelőgyulladást okozott a vírus, de az orvosoknak sikerült meggyógyítaniuk.

INDONESIA-CHINA-HEALTH-VIRUS

Forrás: AFP

Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN

Kínai orvosok először mutatták ki, hogy az új koronavírus képes károsítani a beteg központi idegrendszerét.

A pekingi orvostudományi egyetem mellett működő Ditan Kórház orvosai csütörtökön jelentették be, hogy meggyógyítottak egy férfi beteget, akinek agy-gerincvelői folyadékában találtak új koronavírust.

Korábbi tanulmányokban a tudósok már kimutatták, hogy a Covid-2019-vírus több szervet, köztük a veséket, májat és a szívet is megtámadhatja, de a központi idegrendszer károsodását még nem jelentették.

Az 56 éves betegnél január 24-én diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést a kórházban, tünetei súlyosak voltak, nem ragált a hagyományos kezelésre – közölte a kórház.

Intenzív osztályon ápolták, ahol öntudatcsökkenés jeleit észlelték, holott a CT-vizsgálatok nem mutattak semmilyen abnormális jeleket.

Az orvosok elvégezték az agy-gerincvelői folyadék mintáinak génszekvenálását és megerősítették a koronavírus jelenlétét, agyvelőgyulladást (encephalitis) diagnosztizáltak a betegnél.

Vírusos agyvelőgyulladással kezelték, amely után a beteg neurológiai tünetei fokozatosan megszűntek. A férfit február 25-én bocsátották el a kórházból.

Kutatók korábban kimutatták, hogy a koronavírusok családjába tartozó SARS- és MERS-vírusok is károsodást okozhatnak a fertőzött beteg idegrendszerében.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a kórházukban új koronavírus-fertőzéssel kezelt 150 beteg közül csak egynél mutatták ki az idegrendszeri károsodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában