civilek is megsérültek

2019.07.09. 17:32

Ezer fölé emelkedett a harcok halálos áldozatainak a száma Líbiában

A líbiai főváros birtoklásáért folytatott, április óta tartó harcok halálos áldozatainak száma és 5500 fölé sebesülteké – közölte kedden az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), „gyászos mérföldkőnek” minősítve a fejleményt.

A harcoknak több mint száz civil személy is áldozatul esett. A pontos adatok: 1048 halott, 5558 sebesült. A Kelet-Líbiát uraló Halífa Haftar tábornok erői április elején indítottak offenzívát, hogy elfoglalják Tripolit, a nemzetközileg elismert líbiai kormány székhelyét, és hamar sikerült eljutniuk a város határáig.

Haftar Líbiai Nemzeti Hadserege (LNA) a legjobban szervezett a sok líbiai milícia közül, és élvezi Egyiptom, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek támogatását is. Vele szemben áll a tripoli kormány, és több, hozzá hű milícia, amely kemény ellenállást fejt ki. Tripolit a külföldi hatalmak közül Törökország és Katar segíti.

Az arcvonalak azonban alig változtak az LNA offenzívájának kezdete óta. A város déli határában mindkét fél beásta magát, és kölcsönösen tüzérségi tűz alatt tartják egymás állásait.

A harcok miatt egész lakónegyedek ürültek ki. Ugyanakkor a frontvonal közelében két tűz közé került több internálóközpont, amelyekben ezrével tartják fogva az európai uniós finanszírozásban és kiképzésben részesülő líbiai parti őrség által elfogott afrikai migránsokat.

Egy keddi jelentés szerint éhségsztrájkba kezdett több száz fogva tartott illegális bevándorló és menekült, aki azt követeli, hogy evakuálják őket az országból. A Tripoli peremén lévő, tádzsúrai táboruk egy hangárszerű épületét légitámadás érte a múlt héten, s az összeomlott épület romjai alatt 53-an vesztették életüket, 130-an megsebesültek.

Az éhségsztrájkolók garanciákat követelnek az ENSZ-től, hogy nem éri őket újabb támadás. A tádzsúrai internálóközpont szóvivője, Mahmúd Tavír hozzátette, a sztrájkolók ugyanakkor elutasítják, hogy egy másik internálóközpontba vigyék át őket, mert attól tartanak, hogy az csak hátráltatná eljutásukat egy másik országba.

Líbiában káosz uralkodik azóta, hogy 2011-ben elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort. A külföld véleménye szerint a válságot nem lehet megoldani katonai eszközökkel. Haftar hívei azzal érvelnek, hogy a tábornoknak az elmúlt években sikerült megfékeznie az iszlamista szélsőségeseket az általa uralt területen, és több arab ország is úgy véli, hogy védőbástyaként szolgál az Iszlám Állam terroristáival szemben.

Ezek is érdekelhetik