afganisztán

2019.04.10. 16:47

Az afgán biztonsági erők több mint kéttucat tagjával végeztek tálib felkelők

A lázadók mindemellett elutasítják a közvetlen tárgyalásokat a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábjának tartanak.

Az afgán biztonsági erők legalább 26 tagjával végeztek a radikális iszlamista tálibok az elmúlt két napban a dél-ázsiai ország több tartományában lezajlott összecsapásokban – közölték tartományi tanácstagok.

Mohammed Juszuf Juníszi, a déli Kandahár tartományi tanácsának egyik tagja szerdán arról számolt be, hogy az afgán határrendőrség egyik ellenőrzőpontja ellen elkövetett támadásban a kormánycsapatok legkevesebb húsz tagját ölték meg a tálibok.

Az északi Szári-Pul tartományban szintén támadás ért több ellenőrzőpontot. A harcokban öt rendőr vesztette életét – közölte Aszadulláh Danis tartományi tanácstag.

A délkeleti Gazni tartomány azonos nevű székvárosában szerdára virradóra legalább egy rendőr meghalt, és hárman megsebesültek a tálibokkal vívott tűzharcban – mondta Csalik Dad Akbari tartományi tanácstag.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a kabuli kormányt támogató Egyesült Államokkal az országot több mint 17 éve sújtó háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken. A lázadók mindemellett elutasítják a közvetlen tárgyalásokat a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábjának tartanak.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés hatalomra kerülését akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását és szigorú jogrendjét követi.

Ezek is érdekelhetik