Családtámogatás

2018.02.08. 12:54

Novák Katalin: Erdélyig ér a magyar köldökzsinór

Már 423-an kérvényezték az anyasági támogatást, a babakötvényre pedig közel 200 kérvényt nyújtottak be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára egy kolozsvári sajtótájékoztatón beszélt erről csütörtökön.

Elmondta:

még csak alig több mint egy hónap telt el azóta, hogy a határon túliak is igénybe vehetik a magyarországi családtámogatásokat, de máris látszik, hogy ez az egyik legnépszerűbb anyaországi program.

Erdélyből már 423-an kérvényezték az anyasági támogatást, a babakötvényre pedig közel 200 kérvényt nyújtottak be.

Az államtitkár szerint a program az anyaország és a határon túliak közötti köldökzsinór megerősítéséről szól.

Amint részletezte,

a köldökzsinór programnak két eleme van: az anyasági támogatás és a babakötvény. Bárhol a világon, ha magyar édesanyától, vagy magyar édesapától, vagy magyar szülőktől gyermek születik, jogosult a 64125 forintos anyasági támogatásra.

Hozzátette: a kérelmeket a magyar külképviseleteken lehet benyújtani legkésőbb fél évvel a gyermek megszületése után.

A babakötvényt a magyar gyerekek jövőjébe tett hosszú távú befektetésként mutatta be.

Aki ezt igényli, a megszülető gyermeke számára nyitott számlán a magyar állam elhelyez 42500 forintos kezdőtőkét. Erre a számlára a szülők is befizethetik a gyermekük jövőjére szánt összegeket, amelyekhez a magyar állam kamattámogatást nyújt.

A pénzhez a kedvezményezett gyermek 18 éves korában férhet hozzá. „Tudni fogja, hogy ezt a megtakarítást egyfelől a szüleitől, másfelől az anyaországtól kapta” – fogalmazott az államtitkár.

Az MTI kérdésére elmondta: ugyan soknak tűnhet a 18 év, amíg várni kell ahhoz, hogy a támogatást a kedvezményezett gyermek felhasználhassa, a családpolitika lényegének tartotta, hogy kiszámítható, tervezhető legyen.

„Amíg mi vagyunk kormányzati pozícióban, ezekre a támogatásokra lehet számítani” – jelentette ki. Hozzátette: a Fidesz-KDNP koalíció eldöntötte, hogy a családtámogatási rendszert soha nem fogja megnyirbálni, csak hozzátesz új elemeket.

Az államtitkár a Kolozsvár központjában egy római katolikus egyházi tulajdonban levő épület pincéjében kialakított K+ közösségi tér megnyitása második születésnapján vett részt, és a sajtótájékoztató előtt maga is bekapcsolódott a tér egyik szobájában a kismamák és gyerekeik „kerekítő” foglalkozásába.

A sajtótájékoztató előtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nőszervezete helyi vezetőivel vett részt munkareggelin. Hegedüs Csilla, a nőszervezet ügyvezető elnöke és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere arról számolt be, hogy a nemzetpolitikai kérdések mellett arról tárgyaltak, hogy miként lehet bevonni a fiatal nőket a közéletbe, és milyen jogszabályok biztosítják Magyarországon a családok és a nők védelmét.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (k), Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere (b) és Hegedüs Csilla, a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) nőszervezete alelnöke
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Biró István

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára gyermekfoglalkozáson vesz részt a 2018 elejétől a határon túlra is kiterjesztett köldökzsinór programról tartott sajtótájékoztatója után a kolozsvári K+ közösségi térben 2018. február 8-án

MTI Fotó: Biró István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában