őrizet

2018.01.28. 13:46

Szabadon engedték a szaúdi királyi család korrupcióval vádolt tagjait

Akikkel nem sikerül megegyezni, azokat börtönbe szállítják át, és akár hat hónapot is ülhetnek rács mögött, ha elítélik őket

Szabadon engedték a szaúd-arábiai királyi család üzleti és politikai életben kiemelt szerepet betöltő számos tagját, akiket több mint két hónappal korábban vettek őrizetbe korrupció vádjával – adta hírül a helyi média.

A pénzügyi megállapodások keretében szabaduló közéleti szereplőket eddig a rijádi Ritz-Carlton Hotelben tartották fogva – írta az Okaz című szaúd-arábiai napilap.

Az őrizetben lévők között volt Valíd al-Ibráhim, az MBC pánarab tévétársaság tulajdonosa – tudósított az Adzsel szaúdi hírportál.

Névtelen források úgy tudják, hogy a médiamogul péntek éjjel tért haza rijádi otthonába.

Novemberben több tucat szaúd-arábiai tisztségviselőt és üzletembert vettek őrizetbe korrupciós vádakkal, köztük 11 herceget. Hasonló lépésre korábban nem volt példa. A hatóságok a Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette korrupcióellenes bizottság parancsára jártak el.

A vahhábita királyság főügyésze, Szaúd al-Modzseb decemberben bejelentette, hogy az őrizetbe vettek többsége pénzügyi megállapodást kötött a hatóságokkal, cserébe nem indítanak eljárást ellenük.

A főügyész a héten elmondta, hogy mintegy kilencven embert engedtek szabadon készpénzért, ingatlanért vagy más pénzügyi juttatásért cserébe. Akikkel nem sikerül megegyezni, azokat börtönbe szállítják át, és akár hat hónapot is ülhetnek rács mögött, ha elítélik őket. A korrupciós ügyben körülbelül 350 embert hallgattak ki.

A kormány szerint az őrizetbe vett befolyásos emberekhez mintegy 100 milliárd dollár (több mint 25 ezer milliárd forint) kenőpénz folyhatott be. Rijád bejelentette, hogy a visszaszerzett összegek egy részéből az alacsonyabb jövedelmű állampolgárokat fogja megsegíteni.

Szakértők szerint egyértelműen a fiatal koronaherceg áll a novemberi akció mögött, aki így akarta megszilárdítani hatalmát. A 32 éves politikus tagadta ezt.

Szalmán bin Abdel-Azíz király júniusban felborította az eddigi örökösödési rangsort, és félreállította unokaöccsét, az 57 éves Mohamed bin Najefet, hogy becsvágyó fiát nevezze ki örökösének.

Címkék#család

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában