Kisebbségvédelmi kezdeményezés

2018.01.19. 12:57

A Magyar Postánál is elérhetők lesznek a Minority SafePack aláírásgyűjtő ívek

Az aláírásgyűjtő ívek mellett ingyenes válaszboríték is lesz a Magyar Posta hivatalaiban – közölte a Rákóczi Szövetség pénteken.

A szervezet közleményében üdvözölte, hogy a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) mögött egyre nagyobb társadalmi összefogás jön létre Magyarországon és bízik abban, hogy április 3-ig sikerre vihető a kezdeményezés.

Mint írták, a kezdeményezéshez aktívan csatlakozott a Rákóczi Szövetséggel együtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), valamint további társadalmi szervezetek, egyházközösségek, települési önkormányzatok pártállástól függetlenül.

Megindult az utcai aláírásgyűjtés a főváros több pontján és számos vidéki városban – közölték, hozzátéve: január végétől elérhetővé válik a kezdeményezés aláírásgyűjtő íve és egy ingyenes válaszboríték a Magyar Posta hivatalaiban.

A kezdeményezés a www.jogaink.hu oldalon aláírható elektronikusan, illetve a papíralapú ív is elérhető ugyanitt – jelezte a szövetség.

Az ügy politikai támogatottságának jele volt az is, hogy január 2-án a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely is nyilvánosan aláírta a kezdeményezést, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított el.

Gulyás Gergely azt mondta, egy olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, amely arra kötelezné az Európai Uniót (EU), hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

Április 3-áig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni, és az Európai Bizottság (EB) mindenütt meghatározott egy minimumot is. Amennyiben a feltételek teljesülnek, a bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel – emlékeztetett a frakcióvezető, aki párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, hogy legyen partner az ügyben.

Április 3-a után az online szignókat maga az EB ellenőrzi, a többit pedig az egyes országok választási irodái. A nagyobbik kormánypárt azt szeretné, ha biztosan összegyűlne a szükséges aláírásszám – emelte ki.

„Azt szeretnénk tehát Szabó Dezső szellemében hangsúlyozni, hogy minden magyar felelős minden magyarért, és nagyon rég volt olyan akció, ami ezt ilyen mértékben pártok felett állóan, nemzeti ügyként fejezte ki”

– fogalmazott akkor a Fidesz frakcióvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában