Honvédelem

2017.10.07. 14:42

Simicskó István szerint tartalékosok nélkül nincs ütőképes haderő

Tartalékosok nélkül nem létezhet ütőképes haderő – fogalmazott a honvédelmi miniszter szombaton Hajmáskéren, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén, ahol közel 300 önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt.

Simicskó István kiemelte, a haza védelme nemzeti ügy, amelyet három pillérre épít a kormány: a Magyar Honvédség képességeire, a NATO szövetségi rendszerére és az állampolgárok áldozatkészségére, hazafias elkötelezettségére. Hozzátette: a tartalékosok rendszere kiváló lehetőség arra, hogy az állampolgárok hazafias elkötelezettsége erősödjön, és a civil lakosság is nagyobb biztonságban élhesse meg mindennapjait.

Az eskütételre felsorakozott katonák előtt a miniszter hangsúlyozta: a 2026-ig tartó haderőfejlesztési programban kiemelt cél a magyar honvédség képességeinek javítása és a védelmi kiadások növelése. A magyar védelmi költségvetés 2024-re el fogja érni a GDP két százalékát – tette hozzá.

Simicskó István az eskütétel után tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy 2010-ben mindössze 17 tartalékos katona volt Magyarországon. A 2010-től kialakított rendszerben jelenleg mintegy ötezer fős, műveleti és védelmi elven szervezett tartalékos állománnyal rendelkezik Magyarország, de „szeretnénk olyan egységes rendszert, amely alapvetően területvédelmi elven működik majd” megyékre, járásokra lebontva, a meglévő alakulatok alá rendelve – fogalmazott.

Az október első hetében Hajmáskéren és Hajdúhadházon esküt tevőkkel együtt már mintegy hétszáz területvédelmi tartalékos rendelkezik szerződéssel, a tervek szerint az idén ezerre, a rendszer teljes kiépülésekor pedig húszezerre nő a tartalékosok száma – jelentette ki a miniszter.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök hangsúlyozta, a tartalékosok jelentős része rendelkezik katonai múlttal, de egyre több fiatalt is sikerül megszólítani, ezért a kiképzést is az alapoktól kell kezdeni.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a területvédelmi elv fontosságát érzékeltetve azt mondta: mindenki azt a környéket ismeri, ahol él, az számára a legfontosabb, és fel kell készülni arra, hogy saját otthonainkat is meg tudjuk védeni.

(Borítóképünkön Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák eskütételén Hajdúhadházon még október 3-án.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában