ítéletidő

2017.10.30. 10:39

Áldozatokat szedett és nagy károkat okozott a vihar Európa-szerte

Magyarországon főleg anyagi kár keletkezett és személyi sérülések történtek, ezzel szemben Európában összesen heten vesztették életüket.

Lengyelországban ketten haltak meg, Csehországban szintén két ember életét követelte az ítéletidő. Németországban pedig hárman vesztették életüket a vihar következtében, egy embert eltűntként tartanak számon.

OKF: többségében leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak gondot

Hajdu Márton elmondta: két esetben gépjárműre dőlt fa okozott sérülést az autóban ülőknek. A katasztrófavédelemhez több mint 140 épületkárt jelentettek be, jellemzően a tetőszerkezetek rongálódtak meg. Ezen felül sok helyen áramkimaradást is okozott a vihar.

A viharos széllel összefüggésben hétfő reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek. A legtöbb hívás Somogy, Fejér, Bács-Kiskun valamint Pest megyében, Budapesten volt – fejtette ki az OKF szóvivője. Hozátette: többségében már sikerült felszámolni a vihar okozta károkat, de a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében jelenleg is dolgoznak a tűzoltók.

Az OKF szóvivője külön megköszönte a lakosság segítségét is, ugyanis – mint elmondta – sokan voltak akik bejelentették a kárt, de miután sikerült maguknak megoldani a problémát, szóltak, hogy már nincs szükség a tűzoltók segítségére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: ismét több alkalommal lehetnek 60-75 kilométer/órás széllökések: kezdetben délelőtt a Dunántúl északi részen, északon, illetve esetleg Jász-Nagykun megye térségében majd a déli, délutáni órákban gyakrabban inkább Pest megye térségében.

A viharos szél veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, Pest megyében, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az előrejelzés szerint hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, de bárhol előfordulhat futó zápor, a hegyekben akár hózápor is lehet. Estére kiderül az ég, mindenütt megszűnik a csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 Celsius-fok körül valószínű. Késő este 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Több halálos áldozatot követelt a Közép-Európán végig söprő szélvihar

Heten meghaltak és több tucatnyian megsérültek vasárnap a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő.

Több mint 120 ezer háztartás volt még hétfőn reggel is áram nélkül Csehországban

A vasúti közlekedés továbbra is mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel – jelentette hétfőn reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

Az ország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy félmillió háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfő reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésőbb hétfő estére, kedd reggelre ígért újra áramot a CEZ. Súlyos probléma, hogy a magasfeszültségű vezetékek is mintegy 300 helyen rongálódtak meg vagy szakadtak el.

A Cseh Meteorológiai Intézet szerint a legnagyobb erejű szélvihart – 180 km/h – az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

Csehországban a rendkívüli időjárás két emberéletet követelt 

Az észak-csehországi Jicínben egy asszony, a dél-morvaországi Trebicben egy férfi halálát okozta a szélvihar által kidőlt fa. Legalább kéttucatnyian hasonló okok miatt sérüléseket szenvedett – közölte a cseh hírügynökség.

„Az ország 14 térsége közül tízben több száz problémát jelentettek a magasfeszültségű vezetékeken. Hét régióban vészhelyzetet hirdettünk. A legsúlyosabb problémák az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban vannak”

- közölte Sona Holingerová, a cseh energetikai művek CEZ szóvivője.

A cseh-lengyel határon lévő Óriáshegység (Krkonose) csúcsain a széllökések sebessége elérte az óránkénti 180 kilométert is. A nyugat-csehországi mintegy százezer lakosú Ústí nad Labemben vasárnap reggel óránkénti 130 kilométeres szélsebességet mértek, és a jelentések szerint a városban gyakorlatilag nem lehetett közlekedni – jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

A nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A kidőlt fák sok helyen akadályozzák a közúti és a vasúti forgalmat is.

Három halálos áldozata van a vasárnapi viharnak Németországban

Elsüllyedt egy a jacht a Balti-tenger partja menti Peene-szorosban, egy 48 éves női utasa meghalt, egy 48 éves férfi eltűnt, egy 56 éves férfi pedig súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, majd kórházba szállítása után meghalt – közölte egy rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökséggel.

Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel Németországba érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamos felsővezetékeket és épületek tetőszerkezetét. A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erős északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötő és a belváros alacsonyabban fekvő folyóparti térségének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.

A vihardagály sok más vidéken is áradásokat okozott, Wilhelmshafen közelében az ár elragadott egy 63 éves férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg.

A vágányokra dőlt fák és a megrongálódott vezetékek miatt csaknem teljesen megbénult a vasúti közlekedés Hamburgban. Nem közlekedtek egyebek között a várost Berlinnel, Kiellel és Hannoverrel összekötő járatok, és mások mellett Braunschweig, Göttingen és Wolfsburg is elérhetetlen vonattal.

Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dőlt fák, megrongálódott tetők és összedőlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bő 200 bevetésük volt a tűzoltóknak. Mindkét városban úgynevezett rendkívüli helyzetet hirdettek a hatóságok, ami azt jelenti, hogy a tűzoltók és a katasztrófavédelem a túlterheltség miatt rangsorolja a riasztásokat és csak a súlyos esetekben vonul ki a helyszínre – jelentette Bálint Marcell, az MTI tudósítója.

Berlin Schöneberg nevű kerületében összedőlt egy lakóház felújítási munkáihoz használt homlokzati állványzat, a balesetben súlyosan megsérült egy járókelő. Meckelnburg-Elő-Pomeránia és Schléeswig-Holstein tartományban közúti baleseteket okozott a vihar, három ember megsérült.

Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt.

Kidőlt fák okozták két ember halálát Lengyelországban

Intenzív esőzéssel kísért szélvihar tombolt vasárnap Lengyelországban is, a kidőlt fák miatt két ember életét vesztette, és több mint 270 ezer háztartás maradt áram nélkül. A helyenként óránkénti 110 kilométeres szél miatt a 16 vajdaság közül tízben, mindenekelőtt az ország déli- és észak-nyugati részén fekvőkben másodfokú viharriadót rendeltek el – jelentette a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

A Nyugat-Pomerániai vajdaságban vasárnap hajnalban egy kocsivezető akkor vesztette életét, amikor nekiment egy szél által az útra döntött fának. Az Opolskie vajdaságban szintén meghalt egy sofőr, akinek autójára faág zuhant.

A tűzoltóságot szombat este óta mintegy 1500 alkalommal riasztották a leszakadt villanyvezetékek, a megrongált háztetők és a megduzzadt folyók miatt. A négy nyugat-lengyelországi vajdaságban – Alsó-Szilézia, Lubuskie, az Opolskie és Nagy-Lengyelország – délelőtt több mint 270 ezer háztartás volt áram nélkül.

A cseppfolyósított gázt (LNG) feldolgozó swinoujsciei gázterminálban a nagy erejű szél egy darut döntött el, amely megrongált egy csövet, és kisebb méretű gázszivárgást okozott. A berendezés működését leállították, a helyszínen többek között a tűzoltóság felügyeli a helyzetet.

A Sziléziai vajdaságban az egyik regionális vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt leállt a vonatközlekedés – jelentette Lucie Szymanowska, az MTI varsói tudósítója.

Szlovákiában csaknem kétszázezren maradtak áram nélkül 

A villanyvezetékeket, a házak tetőszerkezeteit megrongáló, sok helyütt fákat is kidöntő erős szél következményeinek elhárítására több, mint nyolcszáz tűzoltót kellett mozgósítani, ők közel ötszáz helyszínre szálltak ki. A szélvihar a legtöbb problémát az ország nyugati részében, a nyitrai, trencséni, pozsonyi és nagyszombati megyékben okozta, utóbbiakban több, mint háromszáz helyszínen kellett károkat elhárítaniuk a tűzoltóknak.

A villanyáram-ellátás kiesése leginkább Pozsony, Trencsén és Nagyszombat környékén okozott gondokat, ezekben a régiókban még hétfőn reggel is hatezer háztartás volt áram nélkül. A vezetékrendszerben keletkezett – többnyire kidőlt fák okozta – károk elhárítása még jelenleg is folyamatban van, a szolgáltató jelentése szerint az érintett területeken teljesen ma estére állhat helyre a rendszer.

A vihar nem kerülte el az ország hegyi térségeit sem, jelentős károkról ugyan ezekből a térségekből nem érkeztek jelentések, de a helyenként az utakat elzáró, kidőlt fák miatt voltak forgalmi fennakadások. Ezen felül, a vihart megelőzően illetve azzal egy időben a Magas Tátrában leesett, mintegy fél méternyi friss száraz hó miatt lokálisan közepes szintű lavinaveszéllyel kell számolni. A hegyi-mentők szerint az ország többi hegyi térségében, az Alacsony Tátrában, illetve a Fátrában csak 15 centiméternyi hó hullott és a lavinaveszély egyelőre alacsony.

Borítófotó: A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt Siófokon 2017. október 29-én. MTI Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik