Olvasó

2013.02.28. 21:44

Olvasónk írta: veszélyben a Gógán-malom épülete

Zalaegerszeg - Híre járja, hogy lebontani készülnek a zalaegerszegi Gógán- vagy Schreiner malom épületét.

Dr. Izsák János

Bizony, nem sok hírmondója maradt, marad a malmok világának sem Zalaegerszegen, sem másutt. A múlté a kedves Zala-folyó, és az országszerte ismert kedves Zala-rét. Fényképeken, emlékekben léteznek csupán. Sajnos, mára a megye, a város vezetőit sem fűzheti már emlék mindezekhez. Ami a malmok világából az utóbbi évekig megmaradt, az vajmi kevés. Említhető az '50-es évek elejéig Zalaegerszeg határában működött hét malom maradványai közül a Gógán- vagy Schreiner-malom épülete, a Gömbös-malom jócskán elfuserált épülete, és szerencsére közel eredeti állapotában megmaradt Hencz-malom, mely – fakerekes malom lévén – kissé kilóg a sorból, de helyzete rendezettnek tekinthető. Ide tartozik még, hogy néhány éve a Kaszaházi- vagy Böhm-malmot fura körülmények között eltüntették a föld színéről.

A malomépület – egy emlék Zalaegerszeg meglehetősen szerény ipari múltjából. Fotó: Dr. Izsák János

Mindezek miatt nagyobb figyelmet érdemelne a Hencz-malom mellett a Gógán-malom épületének sorsa. Képvisel valamit a megyeszékhely meglehetősen szerény ipari múltjából. Sürgősen fel kéne hívni Zalaegerszeg vezetőinek figyelmét az épületet fenyegető veszélyre! Szükséges lenne az épületet helyi védelem alá helyezni és elhelyezni rajta valamilyen táblát megfelelő felirattal.

Nem tudhatom, nem áll-e fenn olyan körülmény, vagy nincs-e máris folyamatban olyan hatósági eljárás az üggyel kapcsolatban, ami olvasói levelemet okafogyottá teszi. Ennek örülnék igazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!