Olvasó

2012.09.30. 08:02

Gordonra várva

Bajnai Gordon a honi közélet híreinek középpontjában. Nem csak azzal, hogy a nagy elszámoltatónak, Budai Gyulának tőle is bocsánatot kell kérnie, amiért hamisan vádolta, hanem azért is, mert egyre többen szeretnék színvallásra késztetni. Mondaná már meg, hogy jön vagy nem jön. Beckett abszurd drámája juthat eszünkbe, abban vártak oly erősen Godot-ra, mint most sokan itt Gordonra.

Szente Ottó

Ami azt illeti, az abszurditás a magyarországi helyzetből sem hiányzik. A kormányzó erők népszerűsége erodálódik, az elégedetlenek köre bővül, a közvélemény-kutatások eredményei mégis arról árulkodnak, hogy a Fidesz ma is lazán nyerné a választásokat. Merthogy a választásra jogosultak több mint felének nincs választottja, közülük sokan nem a bizonytalanságuk miatt nem nevezik meg egyik pártot sem, hanem azért, mert egy sem felel meg nekik a kínálatból.
Bajnai Gordon nincs könnyű helyzetben. Olyan pártok képviselői nyilvánították ki, hogy el tudnák képzelni miniszterelnök-jelöltjüknek, amelyek nem felelnek meg az említett sokaságnak. Ezek azt remélnék Bajnaitól, hogy csatlakozásával leveszi róluk az átkot. Csakhogy jogos az aggodalom: meglehet, e lépés inkább Bajnait vinné be az átok alá. Alakítson új pártot? Sokan a rá várók közül talán ezt preferálnák. Elérhetne akár szép eredményt is, ám nem sokra menne vele, mert a Fidesz által átszabott választási rendszerben az ellenzéknek csak akkor van esélye a győzelemre, ha minden körzetben csak egy ellenzéki jelölt áll szemben a kormánypártival. Az ellenzéki pártok szaporodása aligha javítja ezt az esélyt.
A darabbéli Godot sosem jön el. A magyarországi forgatókönyvet azonban nem Samuel Beckett írja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!