Olvasó

2012.03.25. 06:37

Schmitt Pál hamarosan mégis megfontolja lemondását? (jegyzet)

A lehetősége ugyanis hamarosan meglesz, hiszen egy pénteki sajtóértesülés szerint a Fidesz parlamenti frakciója módosító indítványt nyújtott be a házszabályhoz, illetve a köztársasági elnök megválasztását szabályozó passzusokhoz.

Arany Horváth Zsuzsa


 „Ha a köztársasági elnökkel szemben a tisztsége gyakorlása során összeférhetetlenségi ok vagy a megválasztásához szükséges feltételek hiánya merül fel" -  így szól  a szöveg azon részlete, amely az államfő esetleges lemondását vagy elmozdítását lehetővé tenné.  Plusz, 10 képviselő javasolhatná neki a lemondást. A javaslattevők persze cáfolják, hogy az időzítés összefüggésben lenne a ténnyel, miszerint hamarosan lezárul a Schmitt Pál doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült plágiumügy kivizsgálása.

Ismeretes, nemrégiben nagy port vert fel az a nyomatékos feltételezés, a sportolói múltja okán korábban népszerű politikus doktorija jelentős mértékben „kölcsönszöveg”.

A módosító indítvánnyal szerintem egyet lehet érteni. Még inkább örülnénk, ha az ország első embere kapcsán már jó előre biztosak lehettünk volna, minden tekintetben makulátlan honfitársunk kerül a posztra, ami valamennyiünket képvisel, jelképez szerte a világban, sőt, magunk előtt is. Hogy még a gyanú árnyéka se Én legalábbis üdvözölném, ha a kiszemelt alapos önvizsgálatot tartana, amikor megtudja, szerepet szánnak neki. Aztán jelzi, „gyerekek, lehet egy-két apró szeplő az életrajzomban, ami gondot okozhat, nem akarlak benneteket zavarba hozni ” 

Lehet, ez  naivitás és nélkülözi a manapság divatos politikai attitűdöt. Merthogy abban jól tetten érhető: csak az etikátlan, hitelvesztett, aki az ellenfél nyájához tartozik, a mi emberünket pedig tűzön-vízen át megvédjük. A károkozás nyilvánvaló: ami odafönt bocsánatos, az idelent se lesz erkölcsi tilalomfa. Stiklik, korrupció, ügyeskedés, adóelkerülés, csalás? Na és, mondjuk, s hozzátesszük, miért én legyek tisztességes , amikor a nagyok is botlanak, ráadásul elég kitartóan tagadniuk, úgyse derül ki végül semmi. Ha mégis, következmény nélkül marad.

Emlékezetes számomra egy, a rendszerváltás hajnaláról származó sztori. Egyik hetilapunk 16 alkalommal kényszerült ugyanarról a gazdasági visszaélésről írni, mire az ügyészség végre eljárást indított.
 
Szavakban persze mindenki áhítja a megtisztulást, a makulátlan közéletet. Itt van e heti fejleményünk, az ügynök-ügy. Vajon 22 év után tényleg kiderül valami? Az eddigiek ismeretében, sajna, kétségeim vannak. De talán Schmitt Pál dolga rendeződik. Így vagy úgy. Milyen jó lenne felnézni rá, nemcsak azért meg 180 centiméter fölé nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!