Olvasó

2012.03.17. 06:45

Gyarmat és szabadság (kommentár)

Balliberális bérencekként, áruló bitangokként szokták emlegetni Orbán Viktor hívei azokat, akik kétségbe vonják a kormányfő demokratikus elkötelezettségét. Tegnap ismét körbefutott a magyar sajtón egy ezt sejtető mondat, az tudniillik, hogy akik az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítják, ezzel azt mutatják, hogy egyáltalán nem értik, mi a demokrácia.

zaol.hu

Ez a mondat azonban történetesen az Európai Bizottság néppárti elnökének személyes véleményét tükrözi, legalábbis a szóvivője szerint, akit Orbán Viktor március 15-ei beszédével kapcsolatosan kérdezett egy újságíró. Azt, hogy Barroso elnök bérence- e a magyarországi ellenzéknek, ki-ki döntse el maga, mindenesetre az tény, hogy Orbán Viktor csütörtökön nem hasonlította explicite a Szovjetuniót az EU-hoz. Most nem. Korábban persze vont efféle párhuzamot, de állította már az ellenkezőjét is. Mikor hogy... Csütörtökön csak egyszerűen gyarmatosítókról és a gyarmatosítás ellen küzdő magyarokról beszélt a Kossuth téren; gondoljon aztán mindenki arra, amire akar. Bár a kormányfő vélhetően pontosan tudja, hogy hívei kifejezetten az EU-ra és az IMF-re akarnak gondolni mostanság e szavak hallatán. Arra a két szervezetre, amelyet Orbán Viktor szerint a kormány két hónapja vár türelmetlenül a tárgyalóasztalhoz, biztonsági hálót remélve tőlük a... A gyarmatosítók elleni szabadságharchoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!