Olvasó

2012.02.29. 08:40

Kivonul a politika? (kommentár)

Megnyugodhatunk: a Hagyó-ügyet még idén elkezdik tárgyalni. Eggyel kevesebb az esély arra, hogy Hagyó Miklós is úgy járjon, mint Hunvald György, aki egy évvel többet töltött előzetesben, mint amennyit végül letöltendőben kapott.

Varga Domokos Péter

Végül azért képes a nagy feladattal még idén megbirkózni az igazságszolgáltatás, mert a „Fővárosi Törvényszék rendkívüli és aránytalan munkaterhe miatt” a nemrégiben kinevezett főbíró, Handó Tünde az ügyet Kecskemétre helyezte át. Fogadjuk el az indokot, „vidéken” a bírák kevésbe leterheltek, mint a fővárosban. És ne gondoljunk semmi másra. De tényleg. Egy bármilyen (akármilyen) demokráciácskában a bíróválasztás a legkisebb mértékben sem befolyásolhatja az ítéletet. Sokkal inkább gondoljunk arra, hogy Hagyó Miklós (feltételezett) ügye milyen mélyen beleszántott a mindennapjainkba. A politika szabályozza a gazdaság működésének kereteit, de a politikusok egyénileg kivonulnak a konkrét gazdasági döntésekből, mind a magán-, mind a közvagyon esetében. Számtalan ilyen ügy borzolta a kedélyeket az elmúlt években, az említettek mellett például Tocsik Márta esete a sikerdíjával. Egy konkrét, megalapozott ítélet nem szünteti meg a korrupciót, a pénzek nagyüzemi elsíbolását. De a tisztánlátást, a szemléletformálást segítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!