Olvasó

2012.01.13. 12:16

Pályaválasztás, jövőkép, közszolgálat és kirúgás (jegyzet)

Az időzítés, az a probléma, azzal lehet megzavarni szegény diákot. Hiszen aki egyetemen, főiskolán szeretne tanulni szeptembertől, már nem sokat rágódhat rajta, milyen pályára lépjen, melyik intézményben méresse meg magát, arról viszont, hogy miféle anyagi feltételekkel teheti ezt, ma kevés fogalma lehet.

Horváth A. Attila

Akárcsak a tanulmányokat támogató szülőnek, akinek nyilván nem mindegy, hogy állami vagy saját költségen okosíthatja magát a gyerek; a családok helyzetét ismerve többnyire ez lesz a fő döntési szempont. A minap bejelentett felsőoktatási felvételi keretszámok mindenesetre sokak kedvét elvehették, terveit átírhatták, bizonytalanságát fokozhatták, így, a határidő előtt egy hónappal. Aztán manapság az is nagy kérdés, hogy milyen végzettség kínál jó eséllyel tisztességes életnívót. A versenyszektorban semmi sem biztos, amilyen a gazdaságunk állapota, jelentős bővülésre, tömeges munkaerőigényre aligha számíthatunk egyhamar. Úgy gondolná az ember, a közszféra valamivel simább terep, s ha a bérezésben nem is jár élen az állam, biztonságosabb pozíciót, előmenetelt, kiszámíthatóbb egzisztenciát kínál. Az a fiatal, aki ilyen hivatásban gondolkodik, bizonyára örömmel fogadta a közszolgálati egyetem alapításának hírét, és talán még a parlamenti ünnepség közvetítésébe is belekukkantott a minap. Szépeket mondtak a szónokok, a frissen kinevezett rektor is meggyőzően nyilatkozott: a biztos munka és megélhetés miatt érdemes e pályát választani, fejtegette. Ez volt szerdán délután. Aztán este már azzal voltak tele a hírportálok, hogy egy kormányhatározat 6719 álláshelyet szüntet meg a központi közigazgatásban, többnyire elbocsátással. Kisebb, olcsóbb, hatékonyabb állam kell, ezt értjük, talán támogatjuk is. De az is világos, hogy a közszférából elküldött ember ugyanolyan munkanélküli lesz, mint bárki más, ugyanazokkal a keservekkel és félelmekkel; még ha a költségvetésnek pillanatnyilag jót is tesz a kirúgása. Na és az időzítés, ugyebár...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!