Olvasó

2011.11.17. 06:29

Tudnak valamit vagy csak rémhír az egész? (kommentár)

Ismét terítékre került a nyugdíjak ügye. Az MSZP biztos abban, hogy a kormányzat részéről az úgynevezett svéd modell bevezetését tervezik, a Fidesz pedig cáfol. Bár – tette hozzá Selmeczi Gabriella – ő a maga részéről szívesen lenne svéd nyugdíjas... Mi az igazság? Nehéz lenne megmondani.

B. Kiss László

Ugyanakkor tény: a nyugdíjuk miatt amúgy is állandóan aggódó időseket könnyű ily módon a kormány ellen hergelni. Tény az is, hogy a nyugdíjkassza egy idő óta deficites, azaz kevesebb pénz folyik be, mint amennyit nyugdíj címén kifizetnek. Ez a helyzet nyilván sokáig nem tartható. Szép idea az egyéni nyugdíjszámla, ám az állam senkit nem hagyhat felfordulni. Ez a helyzet persze változhat azáltal, hogy – mint arra az MSZP-s szakpolitikus is kitért – a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésével a hárommillió nyugdíjasból 1,7 milliónyi lehet, és bár a nagy többség továbbra is kap valamilyen ellátást, az ily módon érintettekre viszont már nem terjed ki a nyugdíjak alkotmányos védelme. A szocialista szakpolitikus szerint ezt a juttatást emelni sem kötelező. Ami – a kormányoldal szerint – biztos, az az egyszeri nyugdíjkiegészítés, meg a januári, 4,2 százalékos nyugdíjemelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!