Olvasó

2011.11.16. 06:13

A vita várható volt (kommentár)

Várható volt, hogy a köznevelésről szóló törvényjavaslat vitákat vált ki a T. Házban. Már csak azért is, hiszen hetek óta ettől hangos a magyar média. De azért is, mert egy olyan javaslat, amely némileg megosztja a kormányoldalt is.

Tribolt Lajos

Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke nem csinált belőle titkot, hogy több ponton sem tetszik neki a KDNP-s államtitkár, Hoffmann Rózsa tervezete. Ennek ellenére a javaslat megkaphatja a többséget. Az egyik ellenzéki lap azt írta, hogy a Fidesz-frakció az eva megmaradásáért cserében hajlandó lesz támogatni a köznevelési törvényt. Más kérdés persze, hogy az eva mértékéről a jövő héten döntenek, s ha az magas lesz, akkor mindegy, hogy papíron megmarad-e, mert a kisvállalkozók kilépnek belőle. Ugyancsak fideszes képviselők vitatják a tervezet azon pontját, hogy 50 óra közösségi munka kellene az érettségihez. Az ellenzők szerint ezt egyes településeken meg sem lehet szerezni, másrészt a kiskorú munkára kényszerítése szülői jóváhagyás nélkül eléggé aggályos dolog. Az ellenzék más részeket is kifogásol. Szóba került, hogy miből lesz az iskolákra fedezet, hiszen államosításukkal együtt az összes terhet is át kell venni. A normatívák eddig a költségek 40–60 százalékát fedezték az iskola épületének állapotától függően. De a bérekre sem futotta a normatíva. Kérdés, mi lesz az önkormányzati törvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!