Olvasó

2011.10.11. 05:26

Már most készülni kell (kommentár)

Az legyen a legnagyobb gondunk, vajon hol formálódott a Fidesz–KDNP választási rendszert megújító javaslata. Különböző hírek a választókerületek számáról, az egyéni és listás helyek megoszlásáról már korábban is napvilágra kerültek, s most ki-ki mérlegre teheti, mennyiben feleltek ezek meg a valóságnak.

Horváth Éva

Amire tegnap fény derült a Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatójából. Évek óta tudott volt, hogy az országgyűési választókerületek felülvizsgálata elkerülhetetlen. Az 1990-ben kialakított egyéni kerületek némelyike között ugyanis olyan nagy volt az aránytalanság, ami már sértette az egyenlő választójog elvét. Erre az Alkotmánybíróság is felhívta a figyelmet. A kisebb parlament ígéretét betartani kívánó, kétharmados felhatalmazással bíró kormánypártok pedig megtették javaslatukat. Az egyfordulós, vegyes, kétszavazásos választás révén 106 egyéni és 94 országos listás képviselő juthat a parlamentbe. Lázár János frakcióvezető az alkotmányügyi bizottság előtt azt mondta: a javaslat nincs kőbe vésve. Ám a pártok jobban teszik, ha már most készülnek az új rendszer szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!