Olvasó

2011.08.04. 05:00

Elkerülhetetlen a vég? (kommentár)

Az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének egy évvel való elhalasztását kéri a miniszterelnöktől, illetve a bankoktól a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Arany Horváth Zsuzsa

Évek óta közismert tény, hogy az önkormányzatoknak, hitel ide vagy oda, pénzügyi tekintetben már nincs hová menekülniük. Szinte a rendszerváltás óta zajlik ugyanis a visszajuttatott személyi jövedelemadó kurtítása, miközben a feladat – iskolák, kórházak, idősotthonok fenntartása – nem szűkül. A helyhatóságok elmentek a falig: újra társulásban oldanak meg jó pár feladatot, társadalmi állású polgármestereket alkalmaznak, iskolákat zárnak be, eladják, amit lehet, mégis előfordul, hogy még a tanárok bérét is hitelből kénytelenek fizetni. Nem csoda, hogy a hitelállományuk ma 1200 milliárd forint, ennek felét pedig három-négy éve vették fel kötvény formájában. Ahol nincs igazi bevétel, s a központi juttatás is mind gyérebben csorog, borítékolható a vég? Ezt tudván – ugyan enyhe visszamutogatás mellett – a Fidesz-kormány próbál megoldásokat találni. Tállai András államtitkártól idén tavasszal hallottuk, 31 milliárd forintot különítettek el ez évre az önkormányzatok számára. Célja a helyhatóságok által felhalmozott tartozások rendezése, igaz, csakis a napi működéshez köthető számlák jöhetnek szóba. A politikus hangsúlyozta, szeretnék idén rendezni a helyzetet, hogy tiszta lappal induljanak az önkormányzatok. Félő, nem tart ki év végéig a muníció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!