Olvasó

2011.07.18. 04:26

A duzzasztás után jöhet az apasztás (kommentár)

Különösebben senki sem ellenezte az előző kormányzati ciklusok idején azt, hogy egyre-másra alakultak egyetemek, főiskolák, karok, tagozatok az ország minden részén.

Kósa Tamás

A liberalizmus jegyében és a tudásalapú társadalom jelszavával egészségtelen méretűre duzzadt a hazai felsőoktatás. Mindenfelé akkreditáltattak, állami pénzeket kaszáltak. A duzzasztás következményeként az egyre kisebb létszámú ifjabb korosztályokból egyre többen kerültek a felsőoktatásba, s ez óhatatlanul magával hozta a színvonalcsökkenést. Ráadásul egészségtelen módon torzult a képzési szerkezet, volt olyan év, amikor összesen húszan akartak kémia szakon továbbtanulni. Ma már ott tartunk, hogy a neves cégek vadásznak jó mérnökre, kevés az orvos is. Rengeteg hallgató végez viszont például kommunikáció szakon, jó részük nem is tud a szakmájában elhelyezkedni. Az utóbbi képzésnél maradva: efféle szakokon oktatók lehettek olyanok, akik nemhogy megyei, de még üzemi lapban sem publikáltak, s ők adják elő azt, hogy mi a különbség a riport, az interjú, a tárca és a publicisztika között. Nyilvánvalóvá vált, hogy a folyamatot kordában kell tartani, főleg azért, mert közpénzekről, a gazdaság és az oktatás jövőjéről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!