Olvasó

2011.04.19. 05:55

Iskolai demokrácia (kommentár)

A pedagógusok tiltakoznak a szerintük elképesztő mértékű (a szakszervezet honlapján ez a kifejezés olvasható), 30 százalékos óraszámemelés miatt. A gazdasági tárca ugyanis a heti 22-ről 28-ra emelné a kötelező óraszámot.

Peltzer Géza

A pedagógusoknak van igazuk. Abban biztosan, hogy megint a megkérdezésük nélkül döntött a tárca, és tartok tőle, azt is jól érzik (kiszámolták), hogy ennek az intézkedésnek elbocsátás lesz a vége. Ha ugyanis 30 százalékkal megemelik a kötelező óraszámot, a tanárok harmada fölöslegessé válik. A dolog persze nem ilyen egyszerű, hiszen egy elküldött történelemtanár helyébe nem lehet testnevelőt állítani, meg fordítva sem – de ez már legyen az igazgató problémája, gondolhatja a pedagógusbéreken spórolni akaró kormány. Azt is illik tudni, hogy a tanárnak nem csak az osztályteremben van dolga, azon kívül van még bőven feladata – bármennyire rutinos is. Dolgozatokat kell javítania, készülni kell, ami szintén munka. Csak azt sajnálom, hogy a sok agyonterhelt, gyakran 7–8 órát a padban ülő gyereket soha nem kérdezi meg senki. De a szüleiket sem, pedig szerintem ők is szívesen kiállnának a tanárok mellett azon a demonstráción, amelyiken az óraszámcsökkentés mellett tüntetnek a tanárok. A diákok is biztosan szívesen demonstrálnának – hiszen addig sincsenek az iskolapadban. Viszont tanulnának egy kis élő, igazi demokráciát. Szükségük lesz rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!