Olvasó

2011.04.21. 15:49

Gazdálkodni még az erdőkkel is muszáj

Erdővédő rovatunkkal és egy korábban megjelent írásunkkal kapcsolatban a 2010-ben az Az Év Erdésze rangot kiérdemelt Gál Sándor erdész írta meg véleményét. Ennek közöljük a lényegét.

Zalai Hírlap

„Örömmel veszem az Erdővédő rovatot. Nagyon jónak tartom, hogy beszélünk az erdőről. Minél többször kerül napirendre, annál többet tudhatnak meg róla azok is, akik nem szakemberek. Az erdő azonban részben olyan, mint a foci,  bárki bekiabálhat a lelátóról akkor is, ha soha nem rúgott még labdába.
 A kanicai erdőről már sok cikk, sok vélemény megjelent, törvénytelenséget keresve. Ez annak tudható be, hogy a területhez közel laknak olyan emberek, akik minden hozzáértés hiányában megkérdőjelezik komoly szakemberek, és az illetékes hatóságok munkáját. Mindössze annyit látnak, hogy valaki fákat vág ki az erdőből, és ez máris ok arra, hogy természetkárosítás címén feljelentést tegyenek. Eközben a területen törvényszerű, szakszerű erdőgazdálkodás folyik. Nyilvánvaló, a korábbi évek hasonló ügyeiből kiindulva, hogy a tulajdonosok a törvényességnek eleget téve kezelik a tulajdonukat.
Egyébként az erdő kezelése minden erdőgazdálkodó törvény adta kötelessége, és a hatóság szankcionálja a jogszabályokban előírtaktól való eltérést. A kanicai erdővel foglalkozó cikkben leírtakban mégis találtam a szabályokat semmibe vevő magatartást, azonban ezt nem az erdőgazdálkodó követte el, hanem az, aki engedély és jogosultság nélkül lépett üzemi munkaterületre. A tulajdonos vagy a vállalkozó engedélye nélkül ugyanis a fakitermeléssel érintett területre belépni életveszélyes, és tilos.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!