Olvasó

2011.03.28. 05:17

Csak idő kérdése (kommentár)

Szíriában, Jemenben, Jordániában nem szűnnek a tüntetések, Líbiában viszont igazi polgárháború dúl, a felkelőket a nyugati légierő segíti.

Kósa Tamás

A forrongó iszlám térség legválságosabb pontja most Kadhafi országa. A zsoldosokkal is megerősített kormányhű erőknek elég jelentős a muníciójuk, a nyugati légicsapások ellenére is jól tartják magukat, bár a hétvégén a felkelők értek el több hadisikert. Lehetetlen megjósolni, meddig tartanak még a harcok Líbiában, s mekkora emberáldozat árán sikerül kiűzni a diktátort. Mert az aligha kétséges, hogy Kadhafi rendszerének lényegében már vége, hiszen a nyugati hatalmak elhatározták, eltakarítják az útból a líbiai vezetőt. Viszont ha csupán légicsapásokkal segítik a felkelőket, az jelentősen elnyújthatja ezt a folyamatot. Kadhafi már nem tud visszavonulni, s mivel bíróság elé sem szeretne állni, mindent megpróbál, hogy mentse magát és közeli híveit. (Bár most felvetődött, hogy esetleg száműzetésbe vonulhatna.) Azt mindenki tudja, hogy a líbiai vezető elszánt, komoly ellenfél, nem riad vissza semmitől. Hamis bizonyítékokat gyárt, álhíreket terjeszt, fenyegetőzik, önmaga által meghirdetett tűzszünetet sért meg, sőt nyugati ellenfelei még a terrortámadásaitól is tartanak. Ez a meccs korántsem tekinthető lefutottnak, lehet, hogy a nyugati koalíciónak a mostaninál sokkal nagyobb erőket kell bevetnie a siker érdekében.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!