Olvasó

2011.01.29. 07:04

Újra városi és megyei

Szócska Miklós államtitkár azt mondta, el lehet felejteni a súlyponti kórházakat. Nem lesz nehéz, hiszen ha a szakma talán meg is birkózott már vele, a laikusok számára valószínűleg ma sem sokat mond ez a fogalom.

zaol.hu

Remélhetőleg azok, akik az eddiginél jobb és hatékonyabb rendszert fognak felállítani, jobban értik a dolgukat. Mert vajon mit jelent az, hogy természetes és mit az, hogy hatékony betegút? A természetesnek nyilván azt gondolja a beteg, hogy kezeljék és gyógyítsák meg őt a lakhelyéhez legközelebb eső kórházban. A hatékonyság ezzel szemben azt diktálja, hogy ott oldjanak meg egy bizonyos egészségügyi problémát, ahol erre legjobbak a műszaki feltételek és adott a jól képzett szakembergárda is.
S akkor még nem beszéltünk a betegről, aki nem olyan kórházba óhajt befeküdni, ahol csak a kislábujjára specializálódtak. Szeretne olyan orvosokkal, szakdolgozókkal találkozni, akiket nem őrölnek fel a saját napi gondjaik, a fenntartójukkal, a munkáltatójukkal folytatott élethalálharc. Az államtitkár szerint polgárháborús állapotok uralkodtak az utóbbi években az ágazatban. Bizony, ideje lenne békét kötni. Az effajta háborúnak ugyanis csak polgári áldozatai vannak. Zavarosabb annál a helyzet, semhogy egy vagy két döntéstől helyrebillenjen a rend. A fejekben is sok mindennek változnia kell. Persze, valahol el kell kezdeni az életmentő műtétet.

Ezek is érdekelhetik