Olvasó

2009.06.09. 17:17

Osztálykirándulás Olaszországban (fotókkal)

Június elején 2 napos osztálykirándulásra indultunk Olaszországba. Utunk során több nevezetes történelmi helyszínt látogattunk meg, így jutottunk el a doberdói emlékműhöz is. A Doberdói-fennsíkon található Isonzó folyó mentén az első világháború több véres csatája zajlott.

zaol.hu

Az I. világháború eseményeit illik minden magyarnak ismernie, hiszen az akkor történtek jelen korunkat is befolyásolták, vesztes félként ugyanis el kellett szenvednünk a trianoni békediktátum következményeit. Az ország területének kétharmadát, lakosságának mintegy hetven százalékát csatolták el. Trianon emléke máig fájó seb a nemzet testén. A doberdói csata helyszínén éppen június 4-én, eme gyászos napon jártunk. Néhány gondolattal megemlékeztünk a csatatér hőseiről, akik között szép számban voltak zalaiak.  Volt közöttünk olyan, akinek családtagja maradt holtan a harctéren, ám nevét hiába kerestük, az áldozatok jó része jeltelen sírban nyugszik.  



Olaszország az antant oldalán 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának. Az olasz haderő a tengerparti területek és Caporetto térségének elfoglalása után érte el az Isonzó folyót, amely mentén 1915-ben négy, majd a háború második szakaszában nyolc további nagyobb ütközet történt.  Az utolsó - amely a Caporettói áttörés néven vonult be a történelembe -, jelentős győzelmet hozott a Monarchia számára. Az isonzói frontszakasz stratégiai jelentősége megszűnt, a frontvonal 100 km-rel nyugatabbra húzódott, mint a támadás előtt. Az isonzói csaták során 1.100.000 olasz katona tűnt el, esett el, vagy sebesült meg, a Monarchia vesztesége körülbelül 500.000 fő volt. 



Az ő bátorságukat hivatott jelképezni az az emlékmű, ahol tiszteletünket koszorúval fejeztük ki. 



Beküldte:
László Judit Aliz
Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola, Lenti
10.b osztály


Fotók: Gyuricza Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!