Olimpia

2012.08.08. 05:12

Olimpia - Mi történik szerdán? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a szerdai nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

Kikapott a negyeddöntőben a férfi vízilabda-válogatott

Kikapott a magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnok olaszoktól a londoni olimpián szerda este, így nem jutott be az elődöntőbe, s legjobb esetben is csak az 5. lehet.


    Eredmény, negyeddöntő:
Olaszország-Magyarország 11-9 (2-2, 3-2, 3-1, 3-4)
-------------------------------------------------- 
Vízilabdacsarnok, 4000 néző, vezette: Georgiosz Sztavridisz (görög), Alan Balfanbajev (kazah)

    Magyarország:
Szécsi Zoltán - Varga Tamás, Kásás Tamás 2, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Biros Péter 1, Hárai Balázs, csere: Madaras Norbert 3, Varga Dénes 2, Szivós Márton, Varga Dániel 1, Steinmetz Ádám

    Az olasz góldobók:
Pietro Figlioli, Christian Presciutti, Maurizio Felugo 3-3, Amaurys Perez, Alex Giorgetti 1-1

A statisztika szerint a két válogatott eddig 12 ízben csapott össze olimpián, és három döntetlen mellett hét magyar, s csupán két olasz győzelem született. Az eddigi utolsó mérkőzést ötkarikás játékokon 2000-ben, Sydneyben vívták a felek, hasonlóképpen a negyeddöntőben, akkor és ott Magyarország csapata diadalmaskodott 8-5-re - majd meg is nyerte az olimpiát...


   
A szerdai meccs - amelyre kivételesen nem telt meg az ötezres Vízilabdacsarnok, bár szemmel láthatóan megvolt a nézőtéri magyar túlsúly - magyar góllal indult. Igaz, ekkor már több mint öt perc lepergett az első negyedből a kölcsönös rontások özöne miatt, de ki bánta, amikor Kiss Gergely passzát Kásás Tamás vágta a léc alá (0-1). Gyorsan egyenlítettek a olaszok, de pazar volt a válasz: Szivós Márton hosszú passzából Vaga Dénes lőtt elemi erővel a hálóba (1-2). Kilenc másodperccel az első szünet előtt érkezett - igen távoli bomba formájában - az egyenlítő találat (2-2).
   
A második negyed olasz nyitógólja is hasonló messzeségből született. Madaras Norbert bal keze villant, de a nem éppen megszépítő messzeségből leadott újabb itáliai löket is célba ért (4-3). Aztán sokáig semmi érdemi nem történt, mígnem a nagyszünet előtt emberelőnyből Varga Dániel egalizált, csakhogy a maradék öt másodpercbe még "belefért" egy újabb távoli talján találat is (5-4).


   
Fórból Madaras volt eredményes a harmadik játékrész elején, s ugyanígy élt a létszámfölényes helyzetével az ellenfél, ráadásul kétszer egymás után (7-5), miközben a parton jegelni kellett Kásás fájós térdét. Magyar kapufák után az olaszok büntetőhöz jutottak, ez bement, kezdett aggodalmat keltővé válni a helyzet (8-5). Főleg, hogy Hosnyánszky Norbert amúgy káprázatos csavargólját nem adták meg azzal, hogy öt méteren belülről lőtte el.
   
A zárónegyedben sem akart megtörni a magyar gólnélküliség átka, végre aztán Steinmetz Ádám büntetőt harcolt ki, a csapatkapitány Biros Péter pedig nem hibázott (8-6). Zúgott is a "Ria, ria, Hungária!", de a harmadszor is eredményes Pietro Figlioli megúszásból visszaállította a háromgólos különbséget (6-9). A vízbe visszatért Kásás szemfüles lövéssel szépített, majd Varga Dénes jobb felső sarkos bombával zárkóztatta tovább a Kemény-legénységet (9-8). Még maradt idő az egyenlítéshez is, azaz csak maradt volna, mert egy perccel a vége előtt egy "félpályás" lövés Szécsi kapujában kötött ki (10-8). 39 másodperc volt hátra, amikor Madaras szélről betalált (10-9). Az elkeseredett igyekezet azonban már nem segített, sőt a legutolsó másodpercben a fórt kapott olaszok még a kegyelemdöfést is bevitték (11-9).
   
Nyert a világbajnok az olimpiai bajnok ellen, az olaszok játszhatnak éremért, a címüket vesztő magyarok az 5-8. helyért folytatják szereplésüket, s pénteken az ausztrálokkal találkoznak.
   
Benedek Tibor, másodedző:
"Amit ez a csapat az utóbbi 12 évben felmutatott, feljogosít bennünket arra, hogy sajnos egy ilyen vereséggel elmondhassuk: véget ért egy álom. Itt nem tudjuk bebizonyítani, hogy a legjobbak közé tartozunk. A játékosok ezzel együtt büszkék lehetnek arra, amit elértek eddigi pályafutásuk során. Van még két mérkőzésünk, fel kell állnunk ebből a helyzetből is, mert ez tényleg egy aranycsapat. Az olaszok akarata érvényesült, hiszen meg tudták akadályozni a kontráinkat, kapusuk pedig nagyon jól védett, ráadásul még sok emberelőnyt is kaptak."
   
Szécsi Zoltán:
"Nagyon akartunk, mindenkit a jó szándék vezérelt, azonban a vízben ez káoszba torkollott."
   
Szivos Márton:
Nem tudok mit mondani, egyszerűen nem jön ki belőlem semmi, csak fájdalmat érzek és szomorúságot."

A magyar játékosok töbsége nem állt meg nyilatkozni, lehajtott fejjel az öltözőbe vonult.
   
"Nehéz mit mondani egy ilyenmeccs után." - mondta könnyeivel küszködve Varga Dénes. "Jobbak nem voltunk, nem érdemeltünk győzelmet, hiába vagyunk papíron jobbak. Egy világ dőlt össze bennem."
   
Kiss Gergő:
   
"Az  a tíz aranyérem, amit együtt nyertünk, fantasztikus élmény volt. Az utolsó négy év nem sikerült jól. A három olimiai arannyal sporttörténelmet írtunk, de mi a negyediket is akartuk. Ez a meccs a védekezésen csúszott el, sok átlövés gólt kaptunk. Nehéz lesz megemészteni ezt a vereséget."
   
Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint a mostani magyar válogatott nem olyan erős, mint az előző három olimpián volt:
   
"Az elején esélyünk volt olyan mederbe terelni a mérkőzést, ami egy latin csapat ellen kedvező. De elveszítettük a biztonságunkat hátul, vérszemet kaptak, mi hoztuk fel őket. Ez a magyar válogatott már bizonyos szituációkat nem bír el, nem olyan erős, mint az előző három olimpián volt. Nem voltunk annyira magabiztosak, hogy ne merjenek szórakozni velünk. Nem tudtunk lábra kapni. Sajnálom azokat a játékosokat, akik az előző három sikernek nem voltak részesei. Készülünk az ausztrálok ellen."

A háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás nyilatkozata, aki utolsó olimpiáján szerepel:

"Most még fogalmam sincs, miért így alakult így, miért nem ment igazán a játék nekünk. Pedig kihevertük a nyitómeccset, kikászálódtunk abból a sokkból, amit a szerbek elleni súlyos vereség okozott, akik borzasztóan lejátszottak bennünket. Utána sok beszélgetéssel is segítve összekaptuk magunkat, felrázódott a társaság, egyre koncentráltabban teljesítettünk, és az amerikaiak elleni meccsre már egész jól felhoztuk magunkat. Ma azonban hiányzott belőlünk a kellő energia, ami viszont az olaszokban megvolt."

A veszprémi Orbán Éva nem jutott döntőbe kalapácsvetésben

Orbán Éva nem jutott be a női kalapácsvetés döntőjébe a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A selejtező B csoportjában szerepelt, 27 éves nehézatléta másodikra dobta legjobbját, 68,64 métert, ami összesítésben csak a 17. eredmény volt a mezőnyben. A 12-es fináléba kerüléshez legalább 70,48 méterre volt szükség.

Elődöntős a férfi kézilabda-válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott a legjobb négy közé jutott a londoni olimpián, mivel szerdai negyeddöntős mérkőzésén kétszeri hosszabbítás után 34-33-ra legyőzte a négy éve ezüstérmes izlandi csapatot. További részletek itt

Szabó Attila 24. a tízpróba első száma után

Szabó Attila a 24. helyen áll a férfi tízpróbázók első száma, a 100 méteres síkfutás után a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A 28 éves magyar többpróbázó 11.15 mp-es idővel ért célba futamában, amiért 827 pont jár.

A tízpróbázókra szerdán még további négy szám vár, elsőként a távolugrás.

Aranyérmes a női kajaknégyes

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyes 500 méteren a londoni olimpia szerdai versenynapján - részletek itt

Aranyérmes a Dombi, Kökény kajakpáros

A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros aranyérmet nyert 1000 méteren szerdán a londoni olimpián. Kattintson a részletekért!

Vajda Attila címvédőként hatodik lett

A címvédőként induló Vajda Attila lemaradt a dobogóról, s hatodik lett a kenu egyesek szerdai 1000 méteres döntőjében a londoni olimpián.

A Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban kora reggel szürke volt az égbolt, szitált az eső, de a rajtra kiderült, és a nézők - köztük jó pár, zászlóval felszerelkezett magyar - már napsütésben szurkolhattak a lelátókon. A létesítmény befogadóképességét a játékokra 30 ezer fősre növelték, s az első finálés napon telt ház, fantasztikus hangulat várta a versenyzőket. 

A Pekingben és tavaly, a szegedi világbajnokságon is győztes, 29 éves Vajda Attila egyértelműen arra készült, hogy megismételje négy évvel ezelőtti sikerét. A nyolcas döntőben a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a 2004-ben aranyérmes spanyol David Cal, az orosz Ilja Stokalov, a francia Mathieu Goubel, a kanadai Mark Oldershaw és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkij volt az ellenfele. Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy a szegedi kenusnak minden esélye megvan a címvédésre, de biztos benne, hogy nem fogják könnyen adni az újabb diadalt.

A magyar nem kezdett túl jól, beragadt a rajtnál, majd féltávnál csak a nyolcadik helyen haladt, miközben az élen Menkov, Brendel és Goubel nagyon elment a többiektől. Négyszáz méterrel a cél előtt Vajda megpróbálta megnyitni a hosszú hajrát, de a hajója csak nem akart megindulni, a vezető hármas, s ezzel együtt a dobogó pedig egyre távolodott. Brendel magabiztosan vezetett, s ekkor már látszott, hogy Vajdának csodára lenne szüksége az éremszerzéshez. Ez nem következett be, s miközben a friss Európa-bajnok Brendel már a célban ünnepelt, a magyar a hatodik helyen ért célba.

 

"Természetesen jobb eredményre számítottam, de úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, mindent megtettem - nyilatkozott Vajda. - Azért jöttem ide, hogy kihajtsam magam, mindent megpróbáltam, indítottam, de gyorsabbak voltak a többiek. Ilyen a sport, egyszer fenn, egyszer lenn. Most van újra négy évem. Változnak az idők, ez a mezőny nyolc éve, de négy éve sem volt ilyen, nagyon összesűrűsödött. Aki bekerült a döntőbe, azok közül bárki nyerhetett."

Mindehhez még hozzátette, csak két nappal a kajak-kenu versenyek előtt érkezett az olimpiára:

"Ez kicsit kevés volt, jobb lett volna hamarabb jönni, más az időjárás, más a víz, mint Szegeden."
 
Eredmények:
C-1 1000 m, olimpiai bajnok:
  Sebastian Brendel (Németország) 3:47.176 p
2. David Cal (Spanyolország) 3:48.053
3. Mark Oldershaw (Kanada) 3:48.502
...6. VAJDA ATTILA 3:50.926

Később:
11:24 ó: férfi K-2 1000 m (Dombi Rudolf, Kökény Roland)
11:44 ó: női K-4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina)

Éremesélyek kajak-kenuban, negyeddöntők kézi-, és vízilabdában

A kenus Vajda Attila 1000 méteren megvédheti címét, de a férfi kajakpáros és a női négyes is éremért száll vízre, míg a magyar férfi vízilabda-, illetve kézilabda-válogatott az elődöntőbe jutásért játszik a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A programban először Peking ötkarikás bajnoka, Vajda lesz érdekelt. A szegedi kenus hétfőn elő- és középfutamában is második volt, így került be a fináléba. A partraszállás után azt mondta, nem is ellenfelei, inkább az időjárás, a szél és az alacsony hőmérséklet jelentette számára a legnagyobb kihívást.
   
A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros - ugyancsak 1000 méteren - megnyerte hétfői előfutamát, ezzel közvetlenül került a fináléba, ahogyan a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyes is 500 méteren.
   
Atlétikában a 100 m-es síkfutással elkezdik versenyüket a tízpróbázók, köztük Szabó Attila, a kalapácsvető Orbán Éva pedig a selejtezőben lesz érdekelt.
   
A szerbek hétfői legyőzésével a legjobb nyolc közé jutott férfi kézilabda-válogatott az elődöntőbe kerülésért lép pályára a Pekingben négy éve ezüstérmes izlandiak ellen, de ezúttal már nem a csoportküzdelmeknek helyet adó Copper Boxban, hanem a Kosárlabdacsarnokban. A két csapat legutóbb januárban, az Európa-bajnokság középdöntőjében játszott egymással, akkor 27-21-re az izlandiak nyertek. A papírforma szerint most sem a magyar gárda a találkozó esélyese, azaz Mocsai Lajos játékosaitól bravúr lenne a győzelem kiharcolása.
   
A csoportszakaszt az amerikaiak elleni fölényes győzelemmel záró címvédő férfi vízilabda-válogatott ugyancsak negyeddöntőzik, mégpedig a világbajnok olaszokkal, akiket a januári Eb-n a csoportkörben és a bronzmérkőzésen is legyőzött.
   
A női birkózók 63 kg-os súlycsoportjában a tavaly világbajnoki ezüst-, egy évvel korábban pedig vb-bronzérmes Sastin Mariann lép szőnyegre.


A szerdai műsor

A kenus Vajda Attila, valamint a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó, illetve a női kajaknégyes éremért száll vízre a londoni olimpia szerdai versenynapján, melyen a férfi vízilabda-válogatott és a férfi kézilabdacsapat egyformán az elődöntőbe kerülésért küzd.


   
    augusztus 8., szerda (éremosztás 16 számban):
    ---------------------------------------------
    magyar vonatkozású program:
    ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion) - 4
11 ó: férfi rúdugrás, selejtező
11 ó: női kalapácsvetés, selejtező, A csoport
11:10 ó: férfi tízpróba, 100 méter - SZABÓ ATTILA
11:45 ó: férfi 5000 méter, előfutam
12:10 ó: férfi tízpróba, távolugrás - SZABÓ ATTILA
12:25 ó: női kalapácsvetés, selejtező, B csoport - ORBÁN ÉVA
12:35 ó: női 800 m, előfutam
14:10 ó: férfi tízpróba, súlylökés - SZABÓ ATTILA
19 ó: férfi tízpróba, magasugrás - SZABÓ ATTILA
20:05 ó: férfi gerelyhajítás, selejtező
20:15 ó: férfi 110 gát, elődöntő
20:45 ó: női 1500 m, elődöntő
21:05 ó: NŐI TÁVOLUGRÁS, DÖNTŐ
21:10 ó: férfi 200 m, elődöntő
21:45 ó: NŐI 400 GÁT, DÖNTŐ
22 ó: NŐI 200 M, DÖNTŐ
22:15 ó: FÉRFI 110 GÁT, DÖNTŐ
22:30 ó: férfi tízpróba, 400 m - SZABÓ ATTILA

    BIRKÓZÁS (ExCeL) - 2
14 ó: női 48 kg előcsatározások az elődöntőig, 63 kg előcsatározások az elődöntőig - SASTIN MARIANNA
18:45 ó: női 48 kg és 63 kg, vígaszág, bronzmérkőzés
20:03: NŐI 48 KG, DÖNTŐ
20:48 ó: NŐI 63 KG, DÖNTŐ

    KAJAK-KENU (Eton Dorney) - 4
10:38 ó: FÉRFI K1-1000 M, DÖNTŐ
10:56 ó: FÉRFI C-1 1000 M, DÖNTŐ - VAJDA ATTILA
11:24 ó: FÉRFI K-2 1000 M, DÖMTŐ - DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND
11:44 Ó: NŐI K-4 500 M, DÖNTŐ - SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, KOVÁCS KATALIN, FAZEKAS KRISZTINA

    KÉZILABDA (Kosárlabdacsarnok)
    férfi negyeddöntő:
12 ó: MAGYARORSZÁG-Izland
15:30 ó: Franciaország-Spanyolország
19 ó: Svédország-Dánia
22:30 ó: Horvátország-Tunézia

    VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
    férfi negyeddöntő:
15:30 ó: Spanyolország-Montenegró
16:50 ó: Szerbia-Ausztrália
19:40 ó: Olaszország-MAGYARORSZÁG
21 ó: Horvátország-Egyesült Államok

    nem magyar vonatkozású program:
    ASZTALITENISZ (ExCeL) - 1
12 ó: férfi csapatverseny, bronzmérkőzés: Németország-Hongkong
16:30 ó: FÉRFI CSAPATVERSENY, DÖNTŐ: Kína-Koreai Köztársaság

    GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
    nők:
9:30 ó: a 9. helyért: Japán - Dél-afrikai Köztársaság
12:30 ó: a 7. helyért: Koreai Köztársaság-Németország
16:30 ó: elődöntő: Hollandia - Új-Zéland
21 ó: elődöntő: Argentína - Nagy-Britannia

    KERÉKPÁR - BMX (BMX-pálya)
16 ó: női kiemelési futamok
16:40 ó: férfi kiemelési futamok

    KOSÁRLABDA (North Greenwich csarnok)
    férfiak, negyeddöntő:
15 ó: Oroszország-Litvánia
17:15 ó: Franciaország-Spanyolország
21 ó: Brazília-Argentína
23:15 ó: Egyesült Államok-Ausztrália

    LOVASSPORT (Greenwich Park) - 1
13 ó: EGYÉNI DÍJUGRATÁS, DÖNTŐ

    MŰUGRÁS (Vizesközpont)
20 ó: női toronyugrás, selejtező

    ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: női 51 kg, elődöntő, női 60 kg, elődöntő, női 75 kg, elődöntő
21:30 ó: férfi 49 kg, negyeddöntő, férfi 64 kg, negyeddöntő, férfi 81 kg, negyeddöntő

    RÖPLABDA (Earls Court)   
    férfiak, negyeddöntő:
15 ó: Argentína-Brazília
17 ó: Egyesült Államok-Olaszország
20:30 ó: Lengyelország-Oroszország
22:30 ó: Bulgária-Németország
   
    STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája ) - 1
20 ó: női bronzmérkőzés
22 ó: NŐI DÖNTŐ

    TEKVONDO (ExCeL) - 2
10 ó: férfi 58 kg, nyolcaddöntő, női 49 kg, nyolcaddöntő
16 ó: férfi 58 kg, negyeddöntő, elődöntő, női 49 kg, negyeddöntő, elődöntő
21 ó: férfi 58 kg, vigaszág, bronzmérkőzés, női 49 kg, vigaszág, bronzmérkőzés
23:15 ó: NŐI 49 KG, DÖNTŐ
23:30 ó: FÉRFI 58 KG, DÖNTŐ

    VITORLÁZÁS (Weymouth és Portland) - 1
13 ó: férfiak: 49-ES ÉREMFUTAM, nők: Elliott 6m, 470-es

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!