Olimpia

2012.07.26. 06:06

Rajtol az olimpia

London – Szerdán délután a Nagy-Britannia– Új-Zéland (1-0) női labdarúgó csoportmecscsel elkezdődtek a XXX. Nyári Olimpia küzdelmei. Nagy pillanat, még ha a hivatalos megnyitóra holnap estig várni is kell.

MTI

Rasszista megnyilvánulás miatt kizárták a görög olimpiai csapatból Vula Papahrisztu női hármasugrót, aki el sem utazik Londonba. A sportoló ezt írta Twitter-oldalán: „Anynyi afrikai van Görögországban, hogy a nyugat-nílusi szúnyogoknak bőven jut a hazai ízekből”.



A jegyek nagy része elkelt a játékok női és férfi labdarúgótornájára: 1,6 millió belépőt adtak el, és már csak félmillió vár gazdára a szervezők tájékoztatása szerint. Ez meghaladja a lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európabajnokság látogatottságát, ott 1,4 millió jegyet értékesítettek. Londonban több jegyet adtak el a futballmeccsre, mint bármely más sportág versenyeire, de ennek legfőbb oka az arénák befogadóképessége.

Össze kellett kalapolnia a pénzt az olimpiai részvételre Sarah Robles amerikai súlyemelőnek, az indulási jog kiharcolása számára kevés volt a részvételhez. „Úgy számoltam, két és fél ezer dollár kell a londoni úthoz, aztán nagylelkű adakozók jóvoltából 19 ezer jött össze, úgyhogy a játékok után sem kell abbahagynom a súlyemelést – lelkesedett Robles, aki elárulta: volt, hogy azért nem tudott tréningre menni, mert nem volt pénze autója megtankolására.

 

Szerda reggel hat órakor érvénybe lépett a londoni közlekedésben a szabály, mely szerint az utakon kialakított olimpiai sávokat a nap nagy részében csak az „ötkarikás család” tagjai (versenyzők, edzők, sportvezetők, médiamunkások) használhatják. A szabálytalankodók súlyos, 130 fontos (mintegy 48 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak. A mesterséges növekedési hormont is ki tudják mutatni az olimpiai doppingvizsgálatokon, egy néhány hete szabadalmazotatott eljárás jóvoltából – jelentette be John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke. Hozzátette: az idén július 19-ig 71649 doppingellenőrzést tartottak világszerte az ötkarikás sportágakban, és 107 sportolót büntettek meg.




HOVÁ INDULTAK AZ EJTŐERNYŐSÖK?

Kedden éjszakába nyúlón próbálták a péntek esti megnyitó egyes részleteit. Az Olimpiai Stadionban fénycsóvák cikáztak, majd megjelent két helikopter, és a létesítmény fölött kiugrott belőlük egy-egy ejtőernyős, de nem sikerült a gyepre irányítaniuk magukat, a stadionon kívül landoltak. Kérdés, hogy így akarták-e, vagy elszámították magukat a felfeltámadó esti szélben. Az érdeklődőket nem engedték a közelbe, a szervezők továbbra is igyekeznek a ceremónia minden részletét titokban tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!