életrajz

2020.08.15. 12:40

30 éves lett Jennifer Lawrence

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő Az éhezők viadala című filmmel futott be igazán.

HOLLYWOOD, LOS ANGELES, CALIFORNIA, USA - JUNE 04: Actress Jennifer Lawrence wearing a Dior dress and Niwaka jewelry arrives at the Los Angeles Premiere Of 20th Century Fox's 'Dark Phoenix' held at the TCL Chinese Theatre IMAX on June 4, 2019 in Hollywood, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto)

Forrás: AFP

Fotó: Image Press Agency

A Kentucky állambeli Louiseville-ben született. Filmszínésznői pályája egy nyári szünidőben kezdődött, amikor 14 évesen néhány hetet Manhattanben töltött modellszerződésért kilincselve, miközben meghallgatásokra járt, mert a színjátszás is érdekelte. Első próbálkozásai olyan jól sikerültek, hogy még azon a nyáron több reklámfilmben is szerepelt, majd a The Bill Engvall Show-ban tűnt fel, és televíziós sorozatokban láthatta a közönség.

2007-ben az Alkonyat című film meghallgatására is elment Bella Swan szerepére, amelyet végül Kristen Stewart kapott meg.

2008-ban kopogtattak az ajtaján az első komolyabb felkéréssel.

Szerephez jutott a The Poker House című filmben, ezután Charlize Theron és Kim Basinger oldalán a Megváltásban. 2010-ben A hallgatás törvénye című misztikus filmdráma tette ismertté a nevét. Alakításáért megkapta a Torontói Filmfesztiválon legjobb női alakítás díját, jelölték Golden Globe- és Oscar-díjra is.

2011-ben – James McAvoy és Michael Fassbender oldalán – övé lett az X-Men: Az elsők című filmben Mystique szerepe, Jodie Foster pedig a Mel Gibson főszereplésével megvalósult drámában, A hódkórosban bízott rá szerepet.

A nagy áttörést a Suzanne Collins tinédzser-bestsellere nyomán 2012-ben készült akciófilm, Az éhezők viadala hozta el,

amelyben a túlélésért küzdő kamasz gladiátor, Katniss Everdeen bőrébe bújt. Ez a mozi lett a közönség véleményét jelző People's Choice Awards abszolút győztese az Egyesült Államokban. Az észak-amerikai filmszínházakban 407 millió dollárt keresett, amellyel a 20. hely körül végzett minden idők legjobban jövedelmező alkotásainak rangsorában.

Élete eddigi legnagyobb sikerét 2012-ban érte el, a David O. Russel rendezte Napos oldal című szívmelengető romantikus darabbal, amelyben a Bradley Cooper játszotta főhősnek mutatta meg, hol találja meg a boldogságot. A filmért az Oscar- és a Golden Globe-díjat is átvehette a legjobb női főszereplő kategóriában. Az erős Oscar-mezőnyben olyan neveket utasított maga mögé, mint Jessica Chastain és Naomi Watts. Russel elragadtatással beszélt a fiatal színésznőről: „Korához képest hihetetlenül okos, szinte kortalannak tűnik a filmvásznon. Lehetne 30, 40 vagy 20 éves.”

2013-ban folytatódott Az éhezők viadalának diadala a Futótűzzel, majd 2014-ben és 2015-ben A kiválasztott első, majd befejező epizódjával. A kiválasztott első része három héten át vezette az amerikai mozik jegyeladási toplistáját.

Később még többször dolgozott együtt Russellel és sorra nyerte a Golden Globe-díjakat: 2014-ben az Amerikai botrány című film egyik szerepéért, majd 2016-ban a Joy című produkcióban nyújtott alakításáért.

2014-ben Bryan Singer rendező kereste fel az X-Men: Az eljövendő múlt egyik szerepével.

A sikeres filmek megtették hatásukat, így ebben az évben,

a mindössze 24 éves színésznő lett a legjövedelmezőbb hollywoodi sztár a Forbes magazin szerint,

a legjobban kereső színésznők listáján pedig Sandra Bullock mögött a második helyre küzdötte fel magát az egy évvel korábbi nyolcadik helyről. Ezt a pozíciót sikerült két évig megtartania.

Örömébe azonban üröm is vegyült, hiszen az Apple online tárolószolgáltatása, az iCloud elleni kiterjedt hackertámadás nyomán meztelen fotói kikerültek a 4chan, a Reddit, a Twitter és a Tumblr közösségi fórumokra. Az esetet nem botránynak, hanem egyenesen nemi bűncselekménynek nevezte. Az elkövetők egyikét végül másfél év börtönre ítélték.

2016-ban Morten Tyldum rendező sci-fi románcában, az Utazókban Chris Pratt volt a partnere, 2017-ben a Darren Aronofsky rendezte Anyám!-ban olyan filmcsillagokkal szerepelt együtt, mint Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer és Domhnall Gleeson. A nagy várakozás és beharangozás ellenére az alkotás megbukott a mozipénztáraknál, és teljesen megosztotta a közönséget: egyik fele az egekig dicsérte, a másik nevetségesnek titulálta olyannyira, hogy a produkciót 2018-ban Arany Málna-díjra jelölték.

2018-ban még népszerűsítette a Magyarországon forgatott Vörös veréb című kémfilmjét, majd bejelentette, egy időre felfüggeszti a filmezést és a Represent.US szervezetben – amelynek vezetőségében David O. Russell rendező is helyet foglal – kampányolni fog a korrupció ellen és a fiatalok aktívabb politizálásáért. Cameron Diaz és Adele társaságában részt vett Los Angelesben a nők egyenjogúságáért és jogaiért rendezett felvonuláson.

Egyébként már korábban is kitűnt politikai aktivizmusával: 2015-ben ő volt az első hollywoodi színésznő, aki nyíltan szóvá tette, hogy az álomgyárban mennyivel kevesebbet keresnek a színésznők. Csatlakozott Julianne Moore fegyverbiztonsági kampányához is, majd több színészkollégája oldalán videóban buzdított az ebola elleni harc támogatására.

A tervek szerint az idén New Yorkban forgat A nagy szépség rendezőjével, Paolo Sorrentinóval. A Mob Girl című film Arlyne Brickman igaz története alapján készül, aki egy maffiafőnök felesége volt, de az FBI informátora lett.

Filmjeinél csak szerelmi élete sokszínűbb. 2010-ben az X-Men forgatásán ismerkedett meg Nicholas Hoult angol színésszel, majd 2014-ben a Coldplay frontembere, Chris Martin csavarta el a fejét, miután Gwyneth Paltrow benyújtotta ellene a válókeresetet. 2016-ban Darren Aronofskyval randizott, ám 2019-ben végül Cooke Maroney műkereskedő felesége lett.

Borítókép: Jennifer Lawrence színésznő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!