Sznúkerverseny

2024.03.07. 14:00

Ronnie O’Sullivan Szaúd-Arábiáról: ez ám a buli! (videó)

A hétszeres világbajnok sznúkerjátékos Ronnie O’Sullivan Szaúd-Arábián is megállíthatatlan volt. Minden idők legjobbja az elődöntőben Judd Trumpot 4-2-re, később a világbajnoki címvédő Luca Brecelt 5-2-re győzte le a rijádi Masters fináléjában. A tornagyőzelem után Ronnie O’Sullivan dicsérte a viadal szervezőit, és azt is elárulta, hogyan próbál ellazulni a döntők előtt.

MW

Az angol Ronnie O'Sullivan mosolyog, miután 2024. január 14-én a londoni Alexandra Palace-ban aratott győzelmet a MrQ Masters snookertorna döntőjében

Forrás: AFP

Fotó: JUSTIN TALLIS

Az angol sznúkerlegenda januárban szerezte meg pályafutása nyolcadik Masters-címét – írta meg korábban az Origo. A hétszeres világbajnok legenda nem véletlenül kapta a "Rakéta" becenevet: az angol játékos elképesztő gyorsasággal és precizitással képes eltüntetni az asztalról a golyókat, és ha jó napot fog ki, közel 50 évesen is legyőzhetetlen. A rijádi Masters villámtornán sem hazudtolta meg hírnevét a klasszis játékos.

776080711
Ronnie O'Sullivan a Masters snookertorna döntőjében játszik
Fotó: JUSTIN TALLIS / Forrás: AFP

Az aranygolyó extra motivációt adott

A valaha volt legerősebb mezőnyű sznúkerverseny zajlott le a héten Rijádban, a speciális selejtezőt nem számítva a nyolc legjobb játékos, köztük természetesen a sportág koronázott királya, Ronnie O’Sullivan játszott a trófeáért – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A torna teljes díjalapja egymillió dollár volt, azaz durván nyolcszázezer font. A győztes ebből 250 ezer fontot tehet zsebre.ű

Csupán összehasonlítás végett, a tavalyi világbajnokságon összesen 2,395 millió fontot osztottak szét, ebből a győztest ötszázezer font illette meg. Órabérrel számolva a szaúdi tornán durván ötször annyit lehet keresni. Ráadásul a rijádi Mastersen van egy különös szabály, az úgynevezett aranygolyó. Ezt a kezdő oldali rövid fal közepére helyezik, az értéke húsz pont, de csak akkor lehet belökni, ha előtte valaki teljesíti a maximális, 147 pontos bréket (azaz a piros golyókat úgy teszi le, hogy közben mindig a feketét használja). Ha erre már nincs lehetőség, az aranygolyót egyből leveszik a tábláról. Ha valaki megcsinálja a 167-es bréket, félmillió dollárt, négyszázezer fontot kaszálhat. Újra csak összehasonlítás végett: a világbajnokságon negyvenezer font a maximális break, azaz Rijádban tízszer annyit fizetnek érte. Így nem véletlen, hogy a világ legjobb játékosai extra motiváltan játszottak Rijádban, különösen Ronnie O’Sullivan.

O’Sullivan örömködött

A Szaúd-Arábia fővárosában rendezett torna utolsó napján bonyolították le az elődöntőket, majd a döntőt. A hétszeres világbajnok O’Sullivan a négy között gyenge színvonalú meccsen 4-1-re verte meg Judd Trumpot – írta meg a Magyar Nemzet.

Amikor megkérdezték az angol játékost, hogyan próbál meg feltöltődni a két órával később kezdődő fináléra, azt mondta, elszív néhány cigarettát, az talán feldobja.

A fináléra mintha kicserélték volna a hétszeres világbajnokot: a vb-címvédő belga Luca Brece ellen először egyenlített 2-2-re, majd a folytatásban zsinórban behúzott három frémet, közte két százasat, így O’Sullivan 5-2-re megnyerte a mérkőzést.

Fantasztikus torna, briliáns helyszín. Az ilyen versenyeken öröm játszani: egy asztal, nagy közönség, nagyszerű hangulat, a frémek között zene szól. Mintha valami nagy buliban lettünk volna

– dicsérte a körülményeket a Rakéta becenevű kiválóság, aki azt sem bánta különösebben, hogy a fél millió dollárt érő szuperbréket nem sikerült megcsinálnia, azaz nem lökte be a csak Rijádban szabályba iktatott aranygolyót. Az angol sznúkerjátékosnak kiváló idénye van: a „triple crown” néven ismert versenyek közül már megnyert kettőt, a UK-t és a londoni Masterst és most a rijádi Mastersen is diadalmaskodott. Igaz, még hátra van az év legfontosabb felvonása: a világbajnokság, amelynek selejtezőjében ott lesz a magyar Révész Bulcsú is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában