Európai Konferencia-liga

2024.02.15. 18:32

Ferencváros: a vereség ellenére is maradt esély a továbbjutásra (videó)

A nyolcaddöntőbe jutás volt a tét az EKL első tavaszi fordulójában, amely már egyenes kiesés rendszerben zajlik. A Ferencváros az Olimpiakosz Pireusz ellen lépett pályára, a kiegyenlített találkozón a hazaiak 1-0-ra győzni tudtak.

MW

A Ferencváros játékosai, Habib Maiga, Varga Barnabás, Samy Mmaee, Ibrahim Cissé és Henry Wingo (b-j) a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutásért játszott, Olimpiakosz - Ferencvárosi TC első mérkőzésen a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Ferencváros veretlenül jutott tovább EKL csoportjából, de az aktuális formákat tekintve is jobb helyzetből várhatta a görögországi találkozót piros-fehér riválisánál. Nem először találkozott a két klub ki-ki párharcban, hiszen 1996-ban már összecsaptak egy oda-visszavágós találkozón. Akkor a Ferencváros jutott tovább.

Így kezdtek a csapatok

A nyolcaddöntőbe jutásért Varga Barnabással a kezdőben szállt harcba a Ferencváros az odavágón, ahová rengeteg zöld-fehér szurkoló is elkísérte a csapatot. A Karaiszkakisz Stadionban 18 óra 45 perckor kezdődött magyar idő szerint a találkozó a svéd Glenn Nyberg játékvezetése mellett, akinek a segítői Mehmet Culum és Andreas Söderqvist voltak az oldalvonalak mentén. A játékvezetői hármas egyébként mindkét csapatnak vezetett már mérkőzést. 

Érdekesség, hogy az Olimpiakosznál öt görög került a kezdőbe, míg a Fradiban összesen két magyar kapott szerepet.

A két csapat összeállítása:

Olympiakosz: Paszhalakisz – Rodinei, Doi, David Carmo, Ortega – Joao Carvalho (Jovetic), Alekszandropulosz (Horta), Hezze – Fortunisz, El-Kabi, Maszurasz (Podence). Vezetőedző: José Luis Mendilibar

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, I. Cissé, Ramírez – Makreckis, Maiga – Marquinhos (Ben Romdhane M. A), Abu Fani (Besic), Zachariassen – Varga Barnabás (Pesic). Vezetőedző: Dejan Sztankovics 

Ferencváros fölény, de gól nélküli első félidő Pireuszban

Telt ház, több mint harmincezer szurkoló előtt sétált ki a két csapat a Karaiszkakisz Stadion gyepszőnyegére. Görögországban hosszú hónapokig csak zártkapuk előtt lehetett mérkőzést rendezni a szurkolói erőszak miatt, ezt a tilalmat alig néhány napja, február 12-én oldották fel. Ez azt is jelentette, hogy ez volt az első találkozó az országban, amit szurkolók előtt rendezhetnek. A hazaiak piros-fehér csíkos mezben léptek pályára, míg a Ferencváros fekete szerelésben kezdett. Hamar elcsendesült a lelátón helyet foglaló több, mint harmincezer hazai szurkoló,

ugyanis Varga Barnabásnak mindössze 75 másodperc kellett ahhoz, hogy betaláljon a hazaiak kapujába – sajnos lesről tette, de ez így is bíztató momentum volt!

Jelentős helyzet ezen kívül egyik oldalon sem alakult ki az első húsz percben, kiegyenlítettnek nevezhető mezőnyjáték folyt a pályán. A Ferencváros szurkolói több mint 700 jegyet vásároltak a mérkőzésre, néha az ő hangjukat is lehetett hallani. 

Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutásért játszott, Olimpiakosz - Ferencvárosi TC első mérkőzésen a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Csendben csordogált a mérkőzés, a 32. percben aztán Dibusznak kellett egy hatalmas bravúrt bemutatnia, amikor egy közeli fejest védett. 

A találkozó első félidejének második része inkább a hazaiakról szól, akik elkezdtek éledezni, miközben a Fradi játékosai sokat hibáznak. „Ria-ria, Hungária!” – hallatszódik a Fradi szurkolóitól, miközben Rodine szorult ápolásra. Az első félidőt végül egy hazai szöglet zárta le.

Egy gól döntött a meccsről, de nem a párharcról

A második félidő tulajdonképpen ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Főleg mezőnyben „birkóztak” egymással a csapatok, jelentős helyzet kialakítása nélkül. 

A félidő első negyedórájának végén némi Fradi fölény kezdett kialakulni, de sajnos sok hiba csúszott az FTC játékába, így nem alakult ki jelentős helyzet továbbra sem. 

A 60. perc után kapcsolt az Olimpiakosz, nem csak figyelemben, de sebességben is, és lassan átvette a játék irányítását. Varga Barnabás lejött a 74. percben, 

vagyis a Fradiban már csak Dibusz játszott ekkor magyarként – a 80. percben éppen neki kellett ismét óriásit védenie!

A 83. percben aztán ő is tehetetlen volt, El-Kabi közelről pofozta a hálóba a labdát, ezzel alig tíz perccel a vége előtt vezetést szerzett az Olimpiakosz, amit a végéig meg is őrzött. A cserék jobban sikerültek a hazaiaknak és összességében ez döntőnek bizonyult. A Ferencváros ezzel elveszítette veretlenségét az EKL-ben, azonban a jövő heti, budapesti visszavágón minden esélye meg lesz, hogy kiharcolja a továbbjutást!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fradi szimpatizánsként ezúttal is egy helyszíni videót tett közzé a Ferencváros szurkolóiról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában