A láthatatlan tűz

2017.10.16. 17:06

Misztikus történelmi regény nyerte el a spanyol Planeta-díjat

A magyar nyelvterületen is számos kötetével jelen lévő Javier Sierra spanyol író, újságíró nyerte el idén a Planeta-díjat, amely a legnagyobb pénzjutalommal, 601 ezer euróval (185 millió forint) járó spanyol nyelvű irodalmi elismerés.

A misztikus történelmi thrillerek spanyol királyaként ismert szerző alkotását idén rekordszámú, 634 pályamű közül választotta ki a zsűri. A beküldött írások közül 200 külföldről érkezett.

A Planeta-díj különlegessége, hogy a pályamunkákat álnéven és álcímmel kell beküldeni, így a zsűri is csak a döntés meghozatala után tudja meg, valójában kit is jutalmazott.

Íme, a díj átadásának felemelő pillanatai:

Javier Sierra a megmérettetésen a Victoria Goodman álnevet használta, aki egyébként a regény egyik kulcsfigurája. A könyv versenycíme pedig A mesterséges hegy volt.

A történet főhőse David Salas, a dublini Trinity College nyelvész professzora, aki egy véletlen találkozásnak köszönhetően Madridban kutatja a Szent Grál nyomait.

A Planeta-díj döntőbizottsága méltatásában a szerző rendkívüli műveltségét emelte ki.

A 46 éves Javier Sierra igazi nemzetközi sikerszerző, műveit mintegy két évtizede tartó pályafutása során már 40 nyelvre fordították le. A titokzatos vacsora című könyve 2014-ben felkerült a The New York Times eladási sikerlistájára is.

A díjat a Planeta Kiadó alapította 1952-ben, világviszonylatban a második legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi elismerés a Nobel-díj után.

Javier Sierra könyveit Magyarországon az Európa Könyvkiadó adta közre.

Borítókép: AFP PHOTO / PAU BARRENA

Ezek is érdekelhetik