Nagykanizsa

2016.12.30. 13:17

Lőtér: még nem jött el az idő

Az elmúlt években párszor már felröppent a hír, hogy Nagykanizsa, Sormás és Homokkomárom megkapja az államtól hasznosításra a települések között található volt katonai lőteret.

Horváth-Balogh Attila

Az utóbbi időben azonban nagy volt a csend az egykori katonai objektum körül, utánanéztünk hát, mi az aktuális helyzet. Érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályától azt a választ kaptuk, hogy az említett területeket (ugyanis több helyrajzi számról van szó) honvédelmi célra feleslegessé nyilvánították és átkerülnek a Nemzeti Földalapba. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az ingatlanok átvételét követően jogosult a további, esetleges állami tulajdonból kikerülést eredményező hasznosításra. A szervezet jogi igazgatóságától viszont úgy tájékoztatták lapunkat, hogy az összesen közel 550 hektárnyi, 9 ingatlanból álló lőtér területéből mostanáig csupán egyetlen vagyonkezelői jogáról mondott le a szaktárca (ennek területe 0,0635 hektár). A további 8 ingatlan önkormányzati hasznosítása jelenleg nem lehetséges.

Lőtéri anzix. Biztosan jó lenne, de nem mindenáron
Archív fotó: Szakony Attila

Hozzátették,  csak abban az esetben merülhetne fel az önkormányzatok általi hasznosítás, ha a terület tűzszerészeti, vegyvédelmi és környezetvédelmi mentesítése megtörténik. Ám a mentesítés teljes költségét az önkormányzatoknak kellene majd az NFA számára utólag megtéríteni. Az érintett ingatlanok mentesítésére a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelői jogának megszűnését követően, a mentesítéshez szükséges anyagi források (várhatóan több tízmillió forint) rendelkezésre állása esetén lesz lehetőség. Ezt követően a hatályos jogszabályok alapján a kormány hozhat majd döntést az önkormányzati hasznosításról. Újra a honvédelmi tárcához fordultunk, ahonnét végül azt a választ kaptuk, hogy a 9 önálló helyrajzi számú ingatlan közül 4-et változatlanul az NFA részére terveznek átadni, a tényleges átadásra még nem került sor. További 5, út funkciójú ingatlant viszont a Magyar Honvédség ismételten ideiglenesen használatba vett, ezért azok átadását felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!