Nagykanizsa

2016.04.12. 14:48

Vers- és prózamondó verseny Nagy Gáspár emlékére

Nagykanizsa – Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő emlékére idén is vers- és prózamondó versenyt szervezett a Kanizsai Kulturális Központ. A hétfői megmérettetésen általános és középiskolás diákok vettek részt.

Pásztor András

A versenyt megelőzően ezúttal is koszorút helyeztek el a kilenc esztendeje elhunyt költő tisztelői annál a Deák téri háznál, ahol Nagy Gáspár a nyári vakációkat gyakran töltötte.

Az emléktáblánál Papp Ferenc, a Hevesi Sándor Művelődési Központ korábbi igazgatója mesélt a „lángoló szemű, kimagasló tudású" ifjúval közös, szombathelyi főiskolás éveiről. Elmondta, Nagy Gáspár a költészethez, az íráshoz akkortájt is ragaszkodott.

Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója a költő emléktáblájánál helyezett el koszorút
Fotó: Szakony Attila

A koszorúzás után, a HSMK-ban, Balogh László, a humán bizottság elnöke elevenítette fel Nagy Gáspár életpályáját. Műveiből pedig azok a fiatalok adtak ízelítőt, akik a versenyen részt vettek. A tanulók a Nagy Gáspár verseken és prózarészleteken túl egy általuk választott, 20. századi magyar költő művét adták elő a három fős – Gergye Rezső, Tóthné Hegedűs Erzsébet, Kiss Ernő – szakmai zsűrinek.


A 7-8.osztályosok között az első helyet a miklósfai iskola diákja, Balogh Anna érdemelte ki. Második Rudics Mátyás, harmadik Kiss Veronika lett a Batthyány Gimnáziumból. A középiskolások között a legjobbnak Budai Fanni bizonyult, megelőzve a szintén Piarista iskolából érkezett Knezics Elizabethtet. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára  Támba Rebeka állhatott, aki a Dr. Mező Ferenc Gimnázium tanulója.

A dobogósok mindannyian továbbjutottak a Vasváron április 30-án megrendezésre kerülő országos versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!