Nagykanizsa

2015.12.29. 14:13

Cseke József más szemléletet hoz és fegyelmezett hozzáállást vár a vegyeskartól

Nagykanizsa - Cseke József karnagy vette át Nagykanizsa Város Vegyeskarának vezetését, és a tőle megszokott határozottsággal vágott bele a munkába. De a kórusok világában jól ismert szakember készül a szintén általa dirigált Muravidéki Nótázók új lemezének kultúra napi bemutatójára is.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: a Nagykanizsa Város Vegyeskart 2005-től vezető Hajdu Sándor 2013-ban bekövetkezett halálakor Vámos Yvette vette át a hangversenykórus minősítéssel rendelkező ötven fős művészeti csoport irányítását. Őt váltotta most a poszton a Batthyány Lajos Gimnázium zenepedagógusa, Cseke József. A szakember idestova húsz éve jelen van a kórusok világában, vezeti a gimnázium Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskarát, a Muravidéki Nótázókat és a Petesházi Népdalkört.

- A dolognak van előzménye, engem egyszer már felkértek a vegyeskar vezetésére, de akkor nem vállaltam el, így lett Hajdu Sándor a karnagy - bocsátotta előre. - Most Kálovics Ferenc, a vegyeskarhoz köthető Cantare '97 Alapítvány elnöke újra megkeresett, én pedig szigorú feltételekkel ugyan, de igent mondtam. Szeretném ugyanis, hogy Nagykanizsa Város Vegyeskara az előttünk álló időszakban az elvárható maximális fejlődésen menjen keresztül, nívósabb szintre jusson, országos elismertsége pedig kiteljesedhessen, de ez csak fegyelmezett munkával valósulhat meg.

Cseke József elmondta: ezt gyökeresen új szemlélettel és a repertoár bővítésével, átalakításával kívánja elérni.

- Visszahozok olyan, régen megvolt, ám aztán kissé elsikkadt elemeket a vegyeskar munkájába, mint a szólampróbák, szólamvezetők, a fegyelmezett próbára járás, és a maximális odafigyelés - jelentette ki. - Úgy érzem, jó úton járunk, az elmúlt két hónapban (október óta vagyok a karnagy) javult úgy az előadás minősége, mint a kórustagok szakmai-emberi hozzáállása. Lelkes és elszánt a kórustagság, igyekeznek követni az útmutatásaimat. Ami pedig az előadott műveinket illeti: természetesen, a régi, kedvelt darabok maradnak, de azt gondolom, magyarok lévén megkerülhetetlen a Bartók-Kodály-Bárdos triumvirátus szerzeményeinek hangsúlyosabb szerepeltetése. Összességében az mondható egyébként, hogy a szakrális művekre nagy hangsúlyt fektetünk a jövőben, hiszen a zeneszerzők igazán ezekben teljesíthették ki alkotói vénájukat. De persze, nem maradnak ki a világi műfajok sem, és tallózunk a különböző korok között is, a reneszánsztól a XX. századon át napjainkig. Években mérem a közös jövőt, mert ez komoly program, amit nem lehet pár hónap alatt összedobni.

Nagykanizsa Város Vegyeskara a felsőtemplomi koncerten már az új karnaggyal állt a közönség elé Fotó: Léhart Zoltán

A karnagy azt is elárulta: a vegyeskar 2015-ben ünnepelte fennállásának 40. jubileumát, de objektív okok miatt ünnepi koncertet nem tudtak most összeállítani - ám ami késik, az nem múlik, 2016-ban biztosan sor kerül rá. Megtartották viszont hagyományos karácsonyi szereplésüket, előbb a Felsőtemplomban, aztán Kiskanizsán léptek a nagyérdemű elé kemény, heti kétpróbás felkészülés után, immár Cseke József vezetésével.

Kérdésünkre azt mondta: tervei közt szerepel újabb énekesek bevonása a munkába, ez ügyben felveszi a kapcsolatot az egykoron a vegyeskarban szerepet vállalók, de időközben valamiért attól eltávolodott zenebarátokkal, továbbá szeretettel várja maguk közé a már "kiöregedett" Virág Benedek-tagokat is.

A karnagy azt is hozzáfűzte: természetesen, viszi tovább a többi érdekeltségét, a Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskarát, a Petesházi Népdalkört és a Muravidéki Nótázókat is. A Muravidéki Nótázók legújabb, eddig még máshol nem hallható zalai-muravidéki és délvidéki katonadalokat (melyek a Góbé Együttes kíséretével szólalnak meg) tartalmazó lemezének ünnepélyes bemutatójára éppen január 23-án, a magyar kultúra napjához kapcsolódóan kerül sor- _ erre a jeles eseményre is nagy izgalommal készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!