Nagykanizsa

2015.07.30. 15:07

Kanizsán a megbékélésre, a befogadásra építik a jövőt

Nagykanizsa - Virágokat, mécseseket helyeztek el tegnap a cigány holokauszt emlékműnél, ahol a múlt század legnagyobb tragédiájának roma áldozataira emlékeztek a város, illetve a nemzetiségi önkormányzat vezetői.

Pásztor András

Létszámához képest a cigányság is jelentős veszteségeket szenvedett 71 évvel ezelőtt, a holokauszt idején kezdte tegnap emlékező beszédét Lendvai Ferenc, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki rámutatott arra a kettősségre, miszerint a világháború idején a magyar hadseregben is cigány fiatalok is elestek, ugyanakkor nemzetidegenként sokan a haláltáborok gázkamráiban végezték. Az Auschwitz-Birkenau II. E táborban, azaz a cigány táborban 1944. augusztus 2-áról, 3-ára virradóra több mint 3 ezer cigány származású férfit, nőt és gyereket végeztek ki. Mikor a gázkamrák felé terelték a cigányokat, azok rájöttek a szörnyű tervre és fegyvertelenül is, de megpróbáltak ellenálni. A küzdelem eredménye csak annyi volt, hogy a gáz helyett, a golyó, a meszesgödör tüze, a vasrúd végzett az ellenállókkal. Ezt a lelkületet kell megőrizni, hogy mindenkor készek legyünk megvédeni szabadságunkat, s hogy a rasszizmus ne indítson el olyan folyamatokat, amelyek újabb emberek kivégzéséhez vezetnek.

Az önkormányzat képviseletében Tóth Nándor alpolgármester mondott emlékező beszédet. Mint elmondta, a múlt bűneit és annak katasztrófáját kötelesség feltárni és továbbadni az újabb generációk számára, hogy soha ne fordulhasson elő hasonló eset.

Vajda László, a megyei önkormányzat kisebbségi tanácsnoka is a fentiekre helyezte a hangsúlyt, kiegészítve azzal, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben is történtek bűnesetek, amikor valósággal levadászták a romákat, apákat, anyákat, gyerekeket. A tanácsnok szerint a mindenkori kormány felelőssége, hogy felelős politikával és tettekkel is gátat szabjon az ilyen merényleteknek.

E szörnyű, 71 évvel ezelőtti tragédia kapcsán nekünk is van feladatunk fogalmazott Teleki László parlamenti képviselő. Ahogy eddig is, úgy a jövőben is meg kell mutatnunk, hogy léteznek olyan nemzeti minimumok, amik nem választják szét a jobb és a bal oldalt. Kanizsán ez több mint 20 éve működik, ezért joggal üzenhetjük, hogy a jövőt a megbékélés, a befogadás tégláira kell építeni hangsúlyozta Teleki László, majd az emlékezők koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!