Nagykanizsa

2015.03.02. 14:17

Aktualizált ebadó Nagykanizsán

Nagykanizsa – Új rendeletet alkotott az ebrendészeti hozzájárulásról a testület. Fizetni ezután is kell a kutyusok után, ám a kedvezmények, illetve a határidők módosultak.

Pásztor András

Két évvel ezelőtt, a megyei jogú városok közül elsőként Kanizsán vezették be az ebadót, ami az első kutya után 5 ezer forintos, minden további eb után 6 ezer forintos hozzájárulást jelentett a gazdák számára. A minap megalkotott, de csak március 15-től hatályba lépő új rendelet többek között ezen a ponton is változtatott, mivel a fenti megkülönböztetést feleslegesnek ítélte a testület, így a jövőben minden egyes kutya után 5 ezer forintot kell befizetni ebrendészeti hozzájárulásként.

A korábbi szabályozáshoz képest változás áll be a kedvezmények tekintetében is. E szerint az ebadónak csak 50 százalékát kell megfizetni, ha a kutya az adott év június 30-ig elpusztul, s ezt a tulajdonos legkésőbb július 15-ig bejelenti és az oltási könyv bejegyzésével igazolja is. Szintén 50 százalékos kedvezményt kap az az ebtulajdonos, aki legkésőbb július 15-ig igazolja, hogy kutyáját már nem a város közigazgatási területén tartja.

Fotó: Szakony Attila

Az ebrendészeti hozzájárulást egyébként minden év október 30-ig egy összegben köteles megfizetni a tulajdonos.

Mint az a legutóbbi közgyűlésen elhangzott: a tulajdonosi minőség megállapítása  önkormányzati hatáskör. Erről egyébként a kutyatulajdonos saját bevallása, illetve az ebösszeírás során szerezhet információt az önkormányzat. Ha az eb tulajdonosa mégsem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, akkor a rendelet arra is ad lehetőséget teremt, hogy évközben vessék ki az adót, melynek megfizetésére 30 nap áll rendelkezésre.

Az ebadó felhasználásáról a rendeletben nem lehet olvasni, de a kanizsai önkormányzat minden bizonnyal tovább folytatja azt a jól bevált gyakorlatot, miszerint a befolyt pénz egy részéből az állatotthon fejlesztéseit, illetőleg a kutyatartást könnyítő beruházásokat – futtató, kutyaürülék tartó – finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!