Nagykanizsa

2015.03.18. 11:28

A Pilvax az iskolában - Két nap alatt készült el a Preiszler-féle alkotás reprodukciója

Nagykanizsa - Nagyméretű festménytrilógián jelenítette meg a Pilvax Kávéházat a Kiskanizsai Általános Iskola rajz és vizuális kommunikáció szakos tanárnője, Horváthné Szabó Erika.

Horváth-Balogh Attila

 

Az alkotás természetesen, az 1848-49-es szabadságharc és forradalom időszakába repít vissza minket, s alapja Preiszler József majd' minden irodalom- és történelem tankönyvben fellelhető színezett tollrajza.

– A festmény apropóját a Hosszú Ágnes kolléganőm által szervezett március 13-ai ünnepi megemlékezés adta, melyre immáron 12. alkalommal gyűltek össze az iskola mostani és korábbi diákjai, pedagógusok és szülők – bocsátotta előre Horváthné Szabó Erika. – Régi hagyomány, hogy az intézmény aulájában ilyenkor berendezzük a Pilvax Kávéház korhű mását, ahol a résztvevők élő zene (ezt Németh Ferenc és az iskola hegedűsei szolgáltatták) mellett, habos kávé és kiskanizsai házi sütemény kóstolgatása közben idézhetik fel az 1848-as események és az irodalmi kávéházak hangulatát. Ennek  megteremtéséhez próbáltam én is hozzájárulni  a 3 részből álló festménnyel.

Fotó: Szakony Attila

Szabó Erika elárulta: a reprodukció elkészítéséhez nem volt túl sok ideje, de tudta tartani a két napos, szűkre szabott határidőt.

– Az eredeti, Preiszler-féle alkotást diavetítővel kivetítettem a felületekre és úgy rajzoltam meg előbb ceruzával a kávéházi belsőt, illetve az emberalakokat – magyarázta. – Igyekeztem perspektívát adni a festményen, s próbáltam érzékeltetni a teret. A képek akril technikával készültek, és remélem, hogy hosszú időn keresztül jó szolgálatot tesznek az ünnepeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!