Nagykanizsa

2015.01.25. 16:20

Történelmi alapítványi bál

Sormás - A 250. jubileumát az idén ünneplő Batthyány-gimnázium szombaton az István Hotel nagytermében tartotta a 22. Batthyány Középiskoláért Alapítvány bálját.

Benedek Bálint

Balogh László, az intézmény igazgatója és Katona Noémi tanár rövid barokkos időutazásra hívta a közönséget. Hogy mennyire fontos a jubileumi év az iskolának, arról már az igazgató beszélt. Mint elmondta: Batthyány Lajos részéről jótékony tett volt a megalapítás 1765-ben, akkor Vas, Somogy és Zala megye első gimnáziuma a térség központjává emelte Kanizsát. Valójában a piaristákat hívták meg az iskolába, azokból a gyökerekből építkezve nőtte ki magát a mai iskola, de a kapocs örökre megmarad.

- Ha megkérdezik tőlünk, hogy mennyi idősek vagyunk, többféle válasz is létezik - folytatta Balogh László. - Lehetünk akár 67 évesek, ha az államosítástól számítjuk, 65 évesek, ha az Irányi-gimnáziumtól, 57 évesek, ha a Landler-gimnáziumtól, sőt egészen ifjak is, ha a 25 éves a Batthyány-gimnázium megszületését vesszük alapul. A lényeg: sokszínűek vagyunk, mint a bálozók, akiknek köszönet jár azért, mert segítenek abban, hogy diákjaink a tanuláson túl számos élménnyel gazdagodjanak és készüljenek fel az életre.

Doucha Ferenc, a Batthyány Középiskoláért Alapítvány elnöke szerint a tanulók olyan szellemi munícióval hagyhatják el a gimnázium falait, mely képessé teszi őket arra, hogy megkezdjék a menetelésüket egy sikeres élet felé.

- Köszönet jár a szülőknek és a támogatóknak, hogy azonosultak az alapítvány céljaival, segítették, hogy a fiatalok eljussanak külföldre és más, fejlődésüket, előmenetelüket szolgáló eseményen vettek részt - tette hozzá.

Dénes Sándor polgármester több szállal is kötődik az intézményhez. Landleros diákként négy éven keresztül koptatta a padokat, majd megadatott számára, hogy a patinás gimnáziumban taníthatott és nevelhet még mindig, sőt öt éven keresztül igazgatóként vezette az iskolát.

- Kétszázötven év történelem - folytatta. Persze, hogy a történelem viharai hogyan rendezték a gimnázium életét, arról talán mi nem tehetünk. Öröm, hogy a régió, de talán a Dunántúl legnívósabb intézménye tanulmányi, kulturális és sport terén kiváló eredményeket mutathat fel.

Az örömteli pillanatokhoz hónapokig tanult, alaposan kidolgozott, nívós táncukkal a diákok is hozzájárultak. Gaál Mercédesz, az iskola tanára és a fővárosi Kósa Roland táncpedagógus több látványos koreográfiát is betanított a fiataloknak a jeles alkalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!