Nagykanizsa

2014.07.16. 17:30

Épül a javítóintézet Nagykanizsán

Nagykanizsa - A fiatalkorúak javítóintézetének otthont adó épület-komplexum már 25 százalékos készültségi szinten áll, várhatóan év végére befejezik a munkát.

Pásztor András

Addig persze még rengeteg munka vár a kivitelező cégre, legalábbis ezt mondta a tegnapi bejáráson György Zoltán, a debreceni DH-Szervíz Kft. ügyvezetője.

Mint ismeretes: a fiatalkorúak javítóintézete a kiskanizsai településrészhez közeli, Kemping úti, 4.5 hektáros területen valósul meg, mintegy 2.2 milliárd forintból. Ez az összeg az épület-komplexum kialakítását, berendezését és egy szakmai információs bázis létrehozását is fedezi. Ez utóbbiról Magyari László, a debreceni javítóintézet igazgatója, a nagykanizsai projekt szakmai vezetője beszélt, aki hangsúlyozta: az új nagykanizsai intézmény minden eddig összegyűjtött tapasztalattal és szakmai útmutatással rendelkezni fog.

Az épülő javítóintézet terveit nézi Cseresnyés Péter (balról) polgármester, Magyari László, a projekt szakmai vezetője és György Zoltán, a kivitelezést végző DH-Szervíz Kft. ügyvezetője (Fotó: Szakony Attila)

De hogy magáról az építkezésről, s a leendő komplexumról is szó essen, az illetékesek elmondták: a területen négy emeletes épületet alakítanak ki, illetőleg a szabad területen veteményeskert, gyümölcsös is létesül.

- A javítóintézet négy, folyosókkal összekapcsolt épületből áll majd, amelyek 5.5 méter magas beton fallal lesznek körülzárva - magyarázta György Zoltán. Az úgynevezett A épület földszintjén egy nagy aula lesz, ahol különféle közösségi rendezvényeket tartanak majd, az emeleten pedig az intézmény működését szolgáló irodák, így többek között az igazgatóság kap elhelyezést. A B és C épületek alsó szintjén különféle műhelyeket alakítunk ki, a fogvatartott fiatalok itt többféle szakmát fazekas, ötvös sajátíthatnak el. E két épület emeleti részén lesznek a hálókörletek, a fiatalkorúak 12 fős körletekben kapnak elhelyezést. A D épület földszinti részén a konyhát és az étkezőt alakítjuk ki, míg az emeleten tantermek és tornaterem épül. Az egyes épületek közti zárt terek sportudvarként, pihenőtérként funkcionálnak majd.

 

Mint megtudtuk: mindehhez körülbelül 11 ezer köbméter földet, 4 ezer köbméter betont és közel 110 tonna vasat használnak majd fel az építkezés során. A kivitelező cég vezetője azt is elárulta: az építkezésen 100-200 fő között mozog a dolgozók létszáma, attól függően, hogy éppen milyen és mennyi munka van, ám a szakipari munkások 80 százaléka helybeli vagy környékbeli ember.

- Természetesen a biztonsági előírásokra is nagy hangsúlyt fektetünk, mint már említettem, az épület-komplexumot 5.5 méter magas betonfallal vesszük körül - folytatta a kivitelező cég vezetője. Az ingatlan külső részét ahol többek közt veteményeskert és gyümölcsös is lesz egy 4.5 méter magas drótkerítés, a telekhatárt pedig újabb 2 méter magas kerítés zárja le. A létesítményben összesen 87 biztonsági kamera kerül elhelyezésre, ezek egy része az épületen belül, a többi pedig odakint. Emellett a nyílászárók mindegyike vasráccsal lesz felszerelve.

Falazási munkák a javítóintézetnél. Gönczi István, társaival együtt hetek óta keményen dolgozik, nehogy kicsússzanak a határidőből (Fotó: Szakony Attila)

Mint az a tegnapi bejáráson elhangzott: a munkálatok várhatóan az év végére, a jövő év elejére fejeződnek be.

- A beruházás óriási költsége mellett, a kanizsaiakat a munkalehetőség érdekli igazán - mondta Cseresnyés Péter polgármester, aki megerősítette: a javítóintézetben 125 dolgozóra lesz szükség, akiknek mindegyike közalkalmazotti jogviszonyba kerül. Ismereteim szerint a létszám mintegy felét pedagógusok és pedagógiai asszisztensek teszik ki, ők az első fél év során speciális képzést kapnak. Az állások másik részét szakácsok, karbantartók, irodisták, rendészek, más technikai dolgozók töltik majd be. Az állásokat az év vége felé hirdetik meg, de már most is rengetegen jelezték a városvezetés felé, hogy szívesen dolgoznának az intézetben.

A fentieket Magyari László, a projekt szakmai vezetője is megerősítette, aki hangsúlyozta: az intézetbe nem bűnözők, hanem megtévedt fiatalok kerülnek, akik megfelelő nevelő és oktató munka eredményeként újra megbecsült tagjai lehetnek majd a társadalomnak.

 

 

Faggyas Ferenc álláskereső

– Egyértelműen támogatom a javítóintézet kialakítását, mivel ez az intézmény sok új munkahelyet jelent a városnak. Jelenleg jómagam is álláskereső vagyok, de személy- és vagyonőr végzettségem miatt, akár számomra is akadhat munka ebben az intézetben.

Fotó: Szakony Attila

Schreiber Zsolt kárpitos

– Alapvetően nincs ellenemre, hogy egy ilyen intézmény épül Kanizsán, hiszen biztos munkahelyet jelent az itt élők számára. Úgy gondolom: az óvintézkedéseket minden esetben megteszik, mikor egy ilyen létesítményt alakítanak ki. Persze ez nem nyugtat meg mindenkit

Tóth Lajos nyugdíjas

– Volt pedagógusként azt vallom, hogy minden fiatalt pozitív irányba lehet és kell terelni, csak megfelelő szakember kell hozzá. Éppen ezért nem ellenzem a javítóintézetet, másfelől pedig biztos munkahelyeket, a beszállítóknak pedig megrendelést jelent az intézmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!