Nagykanizsa

2014.05.20. 17:05

Zrínyi korát idézték meg a gyerekek számára Nagykanizsán

Nagykanizsa - " Hú, de nehéz, el sem bírom" - tiltakozott az aprócska kisfiú, Kósa Kornél, akinek Bem József, az Ars Ensis Lovagi Kör és Bajvívó Iskola helyi csoportjának vezetője segített levenni fejéről a páncélsisakot.

Horváth-Balogh Attila

- Nem lennék lovag, egész nap felhúzott vállakkal kellene járkálnom, hogy elbírjam a fejemen a sisakot - magyarázta a kisfiú kedden a Thúry György Múzeum udvarán, ahol a gyerekek a múzeumi világnap alkalmából a középkorba nyerhettek bepillantást.

- Minden évben csatlakozunk a múzeumi világnaphoz, programjaink évről-évre népszerűek a gyerekek körében - hallottuk Száraz Csilla múzeumigazgatótól. Mint mindig, most is a Kanizsai Múzeumért Alapítvány támogatja a városi kulturális alap közreműködésével rendezvényünket, melynek programjai Kanizsa hajdanvolt várának 1664-es, Zrínyi Miklós vezette, sikertelen visszafoglalási kísérletét idézik meg, természetesen, játékos formában. Az Ars Ensis jóvoltából kipróbálhatják a bajvívást, megismerkedhetnek a korabeli fegyverzettel (kardokkal, páncélinggel, sisakokkal, pajzsokkal), majd el is készíthették ezek mását papírból. Délután pedig a felnőttek közönségnek dr. Vándor László régész, nyugalmazott megyei múzeumigazgató Zrínyi Miklós és Kanizsa kapcsolatáról tart előadást.

Ha már szóba került, ejtsünk hát néhány mondatot a történelmi háttérről is. Zrínyi Miklós a sikeres téli hadjárat után 1664 februárjában megkezdte a török által elfoglalt kanizsai vár ostromának előkészítését. Ám az ehhez szükséges királyi döntés elhúzódása, illetve a parancsnokság kapcsán kialakult huzavona miatt az ostrom az ideálishoz képest csak hónapokkal később, áprilisban kezdődhetett meg. Eközben azonban a két-háromszoros túlerőben lévő török sereg megérkezett, az ostromlók táborában pedig pánik tört ki és sietve visszavonultak.

De térjünk vissza a mába: a múzeum udvarán ott jártunkkor a Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola elsős kisdiákjai játszottak.

- A gyerekeket érdekli a történelem és itt a gyakorlatban is kipróbálhatnak olyan dolgokat, amiket egyébként nem, ami tovább mélyítheti az érdeklődésüket - vélekedett Eisner Károlyné osztályfőnök. Nem nagyon van ennél jobb lehetőség a tanulásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!