Nagykanizsa

2014.05.23. 17:55

Településrészi Ökoiskolák III. Találkozója

Nagykanizsa - Gondold újra a hulladékot! Ez volt a központi témája a miklósfai iskolában pénteken megrendezett Településrészi Ökoiskolák III. Találkozójának.

Horváth-Balogh Attila

A környezettudatos randevúra a kiskanizsai és a palini iskola diákjai jöttek el. A gyerekeket és a pedagógusokat Dénes Sándor alpolgármester köszöntötte, aki elmondta: a házigazda és ötlet-adó miklósfai iskolában helyesen ismerték fel azt, hogy a környezettudatosságra nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni.

A tanulókat számos program várta, előadást hallgathattak meg a hulladék körforgásáról, s emellett játékos vetélkedők keretében mérkőzhettek meg a csapatok. A legizgalmasabb feladat minden bizonnyal az volt, amikor az egyes közösségek tagjainak hulladékokból kellett ruhát készíteniük. Ehhez aztán felhasználhattak mindenfélét, az üdítőskupakoktól a reklámtáskákon át az újságpapírig. Majd az elkészült remekműveket egy divatbemutatón tárták a többiek elé.

Más érdekesség is várta a diákokat: többek közt megismerkedhettek a zöldség- és gyümölcsszobrászattal.

- Szikékkel, késekkel dolgozom leginkább, s úgy látom, a gyerekeket érdekli, hogyan is öltenek új ruhát a termések - hallottuk Lázár Mónikától, a hévízi Hotel Carbona szakácsától. A kedvencem a magyar görögdinnye, mert annak pirosabb a húsa, és például nagyon szép rózsát lehet belőle faragni.

A kiskanizsai iskola 12 tanulóval képviseltette magát, negyedikestől nyolcadikosig.

- Örökös ökoiskola vagyunk és a környezettudatossághoz, természetvédelemhez kapcsolódó ismeretanyagot próbáljuk beépíteni valamennyi tantárgyba - magyarázta Nagyné Mészégető Márta pedagógus. Itt, a találkozón pedig a gyerekek gyakorlatban is találkozhatnak mindazzal, amit elméletben hallanak jövőre egyébként mi leszünk a rendezvény házigazdái, úgyhogy most igyekszünk kicsit tanulni is a miklósfaiaktól.

A miklósfai intézmény csapatának tagja, a nyolcadik osztályos Zsohár András visszatérő résztvevő.

- Sok mindenről, így például a szelektív hulladékgyűjtésről, illetve a környezetvédelemről hallottunk érdekes dolgokat - mondta. És közben játszva tanultunk is, például azt: rajtunk múlik, hogy az utánunk jövő generációknak milyen élete lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!