Nagykanizsa

2014.05.11. 12:35

Miklósfai Kertbarát Kör borversenye

Nagykanizsa - Egyetlen vörösbor, Köteles Attila otelló-rozéja kapott aranyérmet a Miklósfai Kertbarát Kör által szervezett hagyományos borversenyen szombaton a Mindenki Házában.

Pásztor András

A felhívásra a városrész termelői mellett, a környező településekről 43 gazda, 102 borral nevezett. A tendenciának megfelelően a fehérborok voltak túlsúlyban, ebből a fajtából 75, a vörösből 22 palack érkezett, míg rozéból 5 minta volt. A kertbarát kör borversenyén a 13 tagú szakértőkből álló zsűrit, dr. Brazsil József a keszthelyi Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere vezette.

- Az újjáalakulásunk óta, ez a tizennegyedik alkalom, amikor az előző év borai megmérettetnek - mondta Németh József a kertbarát kör elnöke. Nehéz évet zártunk, hiszen a szeszélyes időjárás kibabrált a gazdákkal. A tikkasztó hőség és a csapadékhiány miatt nem tudtak megfelelően fejlődni a tőkék. Majd egy hónapos eső következett, mely szintén nem használt a szőlőnek, ám a gazdák mentették a menthetőt és finom borokat készítettek.

Az elnök szerint az idei évben eddig minden álomszerűen alakul. Egyeseknek a verseny is így alakult, a Miklósfa vörösbora címet Köteles Attila otelló-rozéja kapta, míg a fehérek közül Kuzma Gyula rizlingszilvánija bizonyult a legjobbnak. A keszthelyi, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékére alapított elismerést a miklósfai Milávecz László nektár bora érdemelte ki. Emellett az ítészek a fehérborok között 27 arany-, 22 ezüst-, és 24 bronzérmet osztottak ki. A vörösboroknál 1 arany mellett, 10 ezüst-, és 9 bronzérem született, míg a rozék esetében egy arany-, és két ezüstérem talált gazdára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!