Nagykanizsa

2014.05.24. 17:17

Csengey szellemiségét viszik tovább

Nagykanizsa - Harmincöt résztvevővel rendezték meg szombaton a Honvéd Kaszinóban a XI. Kárpát-medencei Csengey Dénes Vers-, Prózamondó és Énekelt Vers Versenyt.

Horváth-Balogh Attila

Az ország minden pontjáról, illetve a határon túli magyarlakta területekről érkezett versenyzők előadásait szakértő zsűri értékelte, melynek tagja volt Gál Tamás színművész, Kovács Eszter dramaturg, Schmidt István Radnóti-díjas versmondó, Virág László színművész és Vándorfi László, a zsűri elnöke, a Pannon Várszínház igazgatója.

– Az első versenyre 1993-ban kerül sor, aztán kétévente rendeztük meg – bocsátotta előre Farkas Tibor főszervező, a Kanizsai Kulturális Központ munkatársa. – Akkor egy civilekből, versmondókból és irodalombarátokból álló szerveződésként döntöttünk úgy, hogy a dél-zalai városban indítunk egy Kárpát-medencei kitekintésű szavalóversenyt. S hogy miért pont Csengey Dénest választottuk névadónkul? Azt az Európában, egyszersmind nemzetben is gondolkodó szellemiséget szerettük volna megőrizni, továbbvinni, ami az 1991-ben fiatalon, 38 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt író-politikus magáénak vallott. Ezt legmarkánsabban szlogenné vált mondatában fogalmazta meg, melyet sokan ismernek: "Európába, de mindahányan!"

A mezőny legidősebb tagja a 74 éves, nagykanizsai Kánya Antalné volt, aki a kezdetektől a verseny résztvevője.

– Gyulai Pál: Pókainé című versét szavaltam el, már évek óta fontolgattam, hogy egy rangos helyen előadom – árulta el. – Remélem, tetszett a zsűrinek.

Az eredményhirdetésre késő este került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!