Nagykanizsa

2014.05.22. 09:42

A 61-es ügye továbbra is áll

Nagykanizsa - Most már tényleg tragikomédia, ami történik, pontosabban nem történik a 61-es főút elkerülőjének befejezése kapcsán. Minden esély megvan rá ugyanis, hogy idén érdemi munka nem lesz a beruházás kapcsán.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: a legutóbbi közbeszerzési kiírásra február 27-ig lehetett beadni a kivitelezői ajánlatokat, eredmény máig nincs. Akkor megkeresésünkre Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője kérdésünkre azt mondta: az eredményhirdetésre azért kell még várni, „mert előbb megvizsgálják az ajánlati ár megalapozottságát, a műszaki, pénzügyi és alkalmassági szempontok érvényesülését, s általában hiánypótlás is kell. Az ajánlatokat végül a közbeszerzési felügyeleti főosztály hagyja jóvá, és majd csak a NIF Zrt. felügyelő bizottságának döntése után lehet eredményt hirdetni." Akkor április közepére ígértek kivitelezőt. Lassan elkezdődik június is, még sem történik semmi.

Most újra megkerestük Loppert Dánielt, hogy mi a helyzet az ügyben. Azt válaszolta: a közbeszerzési eljárás eredménytelen lett. Ugyanis az Európai Bizottság kifogásolja azt a magyarországi gyakorlatot, miszerint az ajánlattevőnek aszfaltkeverő teleppel kell rendelkeznie az adott beruházás 50 kilométeres körzetében.

„Mivel ebben a körben a Nagykanizsa elkerülő is érintett, a forrásvesztés veszélye miatt a NIF Zrt. újra kiírja a közbeszerzési eljárást. A jelenlegi ütemterv szerint az új közbeszerzési kiírás várhatóan június folyamán megjelenik, szerződéskötés eredményes eljárás esetén kora ősszel várható, a kivitelezés még idén megkezdődhet. A forrás természetesen továbbra is rendelkezésre áll." - írta levelében. Azon kérdésünkre, hogy ha ezt az uniós kifogást tudni lehetett, miért nem ennek megfelelően írták ki a közbeszerzést, illetve hogy van az, hogy miközben a 61-es ügye áll, országszerte számos útprojekt indul, melyek kapcsán szintén közbeszerzést kellett lefolytatni, azt a választ kaptuk: a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokra vonatkozó titoktartási kötelezettség okán további információkat nem áll módjukban közölni.

A várost elkerülő szakasznak eredetileg 2010 végére kellett volna elkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!