Nagykanizsa

2014.04.07. 12:55

Pont egy hónapjuk van még

Nagykanizsa - Május 6-ig minden olyan ingatlanra ki kell tenni a házszámot, amelyről most még esetleg hiányzik. Azt követően a közterületfelügyelet ellenőriz és ha kell, büntet is.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai közgyűlés még tavaly novemberben fogadta el a témával foglalkozó szabályozást, s ebben adott az állampolgároknak 6 teljes hónapot a felkészülésre, pontosabban a hiánypótlásra.

– Az önkormányzat a 41/2013 számú rendeletében szabályozta a közterületek elnevezését, illetve az ingatlanok házszámozásának rendjét – bocsátotta előre Bakonyi Tamás, a nagykanizsai közterületfelügyelet vezetője. – A szabályozás Nagykanizsa közigazgatási területének egészére vonatkozik, és arról is rendelkezik, hogy belterületen kötelező, külterületen pedig lehetséges az utcanévtáblák kihelyezése. Erről a városüzemeltetéssel foglalkozó szervnek, esetünkben a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.-nek kell gondoskodnia. A házszámok kihelyezése viszont az ingatlan tulajdonosának feladata, amit megtehet a kerítésre felszerelve, vagy a ház falára, jól látható helyre kirakva. A rendelet mindkét megoldást elfogadja. A követelménynek május hatodikáig kell eleget tenni, azt követően munkatársaink ellenőrzik a házszámok meglétét, s hiányuk esetén figyelmeztetnek, illetve végső esetben bírságolnak is. A szabálysértési bírság összege pedig maximum 150 ezer forint is lehet.

Bakonyi Tamás kérdésünkre hozzátette: a külterületnek számító környező szőlőhegyeken nem mindenütt neveztek el még utcákat, nyilván, ezeken a területeken nincs házszám, az csak akkortól lesz az érintett helyeken kötelező, ha az adott utcák nevet kapnak, ez pedig közgyűlési döntés függvénye. Ha az ingatlanok csak helyrajzi számmal szerepelnek a nyilvántartásban, azt természetesen, nem kell kitenni.

A társasházak esetében pedig nyilván a közös képviselők felelőssége lesz a házszámok léte, vagy nemléte.

– Az intézkedést az indokolta, hogy a szolgáltatók jelezték: a házszámok hiánya miatt némely területeken esetenként problémát jelent számukra az ügyfelek beazonosítása, megtalálása – tette hozzá Bakonyi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!