Nagykanizsa

2014.01.27. 12:26

Megkezdődött az ellátás a nagykanizsai kórház új sürgősségi osztályán

Nagykanizsa - Hétfőtől már a szakrendelő intézet keleti oldalán lévő új épületszárnyban zajlik a sürgősségi betegellátás.

Pásztor András

 

Mint azt dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója elmondta: közel 5 éves előkészítő munka előzte meg a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) korszerűsítését, amely tegnap kezdte meg működését a felújított és kibővített épületrészben.

– A közel 650 millió forintos beruházás eredményeként a meglévő 350 négyzetméteres osztály 910 négyzetméteresre bővült – mondta a főigazgató, aki jelezte: az SBO két különálló részre osztható, a bajárattól balra a belgyógyászati, jobbra pedig a baleseti betegek kaphatnak ellátást. – Az új épületrészben az azonnali beavatkozások elvégzéséhez szükséges műtő is kialakításra került, több vizsgáló helyiség kapott helyet, illetve nyolc betegágyból álló úgynevezett fektető-helyiség is rendelkezésre áll.

A beruházás eredményeként nem csak az épület bővült, új orvostechnikai berendezések is érkeztek.

– A szakmai feladatok ellátásához modern felszereléseket kaptunk, így például 12 csatornás EKG készülék, hordozható defibrillátor, lélegeztető gép, ultrahangkészülék, elektromos műtőasztal, altatógép is rendelkezésre áll – folytatta dr. Brünner Szilveszter főigazgató, aki hangsúlyozta: a közhiedelemmel ellentétben a sürgősségi betegellátás nem azt jelenti, hogy mindenki gyors ellátást kap, hanem azt, hogy az beteg állapotától függően kerül sor a beavatkozásra.

A beruházás keretében az SBO-t modern informatikai rendszerrel is felszerelték, az új medikai szoftver természetesen kompatibilis az intézmény más épületeiben használt rendszerrel.

– A sürgősségi betegellátó osztály a szakmai követelményeknek is megfelel, a részlegen 40 egészségügyi dolgozó – szakorvosok és nővérek – végzi a napi munkát – említette a főigazgató, aki hangsúlyozta: az SBO mintegy 140 ezer ember sürgősségi ellátását látja el.

A hétfői bejáráson részt vett Cseresnyés Péter polgármester is, aki amellett, hogy sok sikert kívánt az osztály működéséhez, arról is szólt, hogy a kórházban zajló másik több milliárd forintos fejlesztés eredményeként a térség legjobban felszerelt egészségügyi intézménye lesz a nagykanizsai.

A bejárás alkalmával az új épületszárnyat már birtokba vevő mikrobiológiai és patológiai osztály munkájába is betekintést nyerhettek a meghívottak.

Mint elhangzott: ezidáig a patológia és a mikrobiológia részleg a főépülettől elkülönülten, korszerűtlen körülmények között működött, sőt az eszközállomány jelentős része is megérett a cserére.

– Manapság kevés vidéki kórház büszkélkedhet mikrobiológiai laborral, ráadásul a fejlesztés eredményeképpen most a szakmai kollégium elvárásainak is megfelel az osztály mérete, illetve működése – jelezte Bálint István, a mikrobiológia vezetője, aki elárulta: még nem tudták teljesen belakni az új osztályt, a bútorok és eszközök egy részét még ki sem csomagolták.

A patológiai osztályon – ami az új épületrész földszintjére került – szintén javultak a munkakörülmények. Szinte a teljes eszközparkot lecserélték, s a bonctermet és a hűtőhelyiséget is megújították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!