Nagykanizsa

2013.02.19. 12:04

Gyöngyösi nem méltó Nagykanizsához?

Nagykanizsa - Tiltakozik a Nagykanizsai Zsidó Hitközség az ellen, hogy a korábban parlamenti zsidólista összeállítását javasló jobbikos országgyűlési képviselő, Gyöngyösi Márton fórumot tarthat a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes, Gyöngyösi Márton azt mondta az egyik parlamenti ülésen, hogy időszerűnek tartaná a Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavételét. Akkor közösség elleni izgatás miatt fel is jelentették, amit azonban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasított. Gyöngyösi március 2-án a Hevesi Sándor Művelődési Központban tart előadást. A Nagykanizsai Zsidó Hitközség az említett előzmények miatt tiltakozik.

- Abban a városban, ahonnét az országban először deportálták a zsidókat, ezen a településen, mely oly sokat köszönhet zsidó vallású polgárainak, ne tartson előadást a Jobbik képviselője. Abban a művelődési központban pedig végképp ne, mely Hevesi Sándor nevét viseli - jelentette ki lapunknak dr. Székely István, a hitközség elnöke.

Jobbik ellenes néma tüntetés Veszprémben, ahol Gyöngyösi Márton a múlt héten tartott előadást (Fotó: Orosz Péter)

Zakó László, a Jobbik nagykanizsai szervezetének elnöke e-mailben reagált a tiltakozásra. Többek közt azt írta: a demokratikusan parlamentbe jutó Jobbik egyik képviselőjével szembeni bojkott-felhívást csak kirekesztő szándékú megnyilvánulásként tudják értelmezni, ami miatt viszont ők tiltakoznak. Az elnök kijelentette: és mivel nem tartják nyilván, hogy Hevesi Sándor milyen vallású volt - hozzátette, amúgy "Hoffmann Mór kitért fia fekete márványkereszt alatt nyugszik" -, a helyszín kiválasztásánál csak a férőhely- és ár szempontok vezérelték őket.

A zsidó hitközséghez csatlakozva dr. Fodor Csaba, az MSZP megyei elnöke is eljuttatott a Zalai Hírlaphoz egy sajtónyilatkozatot, melyben leszögezte: sem Zala megye, sem az ország közéletében nincs szükség Gyöngyösi Mártonra. Egyúttal az MSZP zalai szervezete nevében felkérte Cseresnyés Péter polgármestert, hogy ne járuljon hozzá ahhoz, hogy a Jobbik a város közintézményében tarthassa meg lakossági fórumát, továbbá a demokratikusan gondolkodókkal együtt ítélje el Gyöngyösi nagykanizsai provokációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!