Nagykanizsa

2012.07.26. 05:20

Világosabb színekkel szépül a kiskanizsai templom

Nagykanizsa – Folytatódik a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templom felújítása, ezúttal a belső tér rekonstrukciójával. Emellett hasonló munkálatok zajlanak a közösségi házban és a förhénchegyi kápolnánál is.

Horváth-Balogh Attila

A kiskanizsai városrész temploma az elmúlt évek folyamán nagy változáson ment keresztül: dr. Páhy János plébános agilitásának köszönhetően megújult és megszépült külsőjével még inkább dísze Kiskanizsának, mint addig. A felújítás folyamata most az Isten háza belsejével folytatódik. – A vizesedő vakolatrészeket már korábban leverték, a helyükre szárítóvakolatot hordtak fel a szakemberek. Most ezeket – és természetesen velük együtt az egész templombelsőt – újrafestjük – bocsátotta előre dr. Páhy János.

– Ugyanazt a sárga-fehér színezést választottuk, mint amilyennel a templom külseje készült, a világos tónus jót tesz majd a belső hangulatának is, hisz´ ott eddig inkább sötét színek domináltak. A freskókhoz sajnos most még nem tudunk hozzányúlni, azok felújítása ugyanis drága. Kicseréljük a padlózatot, tardosi vörös márványlapokat rakunk le, továbbá felújítjuk a padokat és a fűtésrendszert is. A csövek egy szakaszon eddig a falakon kívül futottak, ami a hőveszteség miatt jelentősen növelte a fűtési költségeket – most ezeket is belül vezetjük el. A plébános hozzátette: ezzel párhuzamosan a szomszédos közösségi ház szigetelése is zajlik, az épületet tavaly kapta tulajdonba az egyházközség az önkormányzattól. A förhénci kápolnánál szintén dolgoznak a szakemberek, ott elkészült a toronysisak, újravakolják és lefestik a falakat. A tetőzet egyelőre marad, mivel az örökségvédelem hasított fazsindelyt írt elő a fedéshez, ami igencsak drága. A tervek szerint augusztus végére befejeződik a kiskanizsai templom felújítása, addig a hétköznapi és szombati miséket a közösségi házban, a vasárnap délelőtti nagymiséket pedig az iskolában tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!