Nagykanizsa

2011.11.14. 06:08

Megszépült a templomkert és az óvoda

Ahogy lapunkból korábban értesülhettek: korszerűsítették Tótszentmárton óvodáját és a templomkert is szebb külsőt kapott. A teljes felújítás utáni ünnepélyes avatást névadójának napjára időzítette a település.

Steyer Edina

Múlt pénteken, Szent Márton napján istentisztelettel vette kezdetét az ünneplés Tótszentmártonban, ezután a település egykori plébánosa, Vendrő György apát elsőként megáldotta a templomkert új gyalogjárdáit, majd a felújított óvodaépületet is. Előbbihez 7 millió forint támogatást nyert a település a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesülethez benyújtott Leader-pályázaton, melyhez 20 százalékos önrészt biztosított az önkormányzat. A templom mögötti, meglehetősen rossz állapotban lévő lépcsőt is helyreállították, mely korábban sok gondot okozott az időseknek. Közel 10,3 millió forintba került az óvoda teljes felújítása: a nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés, valamint a vizesblokkok újjáépítése, a csempézés és a festés. Ebből 6,8 millió a pályázati támogatás, 1,7 millió az önrész. A fennmaradó összeg pedig a pályázatban nem szereplő tetőhéjazat felújítása, melyet szintén önerőből valósított meg a falu.


- Az óvodaépületre már nagyon ráfért a rekonstrukció - mondta Hederics Zoltánné óvodavezető. - Régóta terveztük a nyílászárók cseréjét, a szigetelést és a vizesblokkok felújítását is, az pedig, hogy a tetőhéjazatot is ki tudtuk cserélni, külön öröm. Rengeteg segítséget kaptunk a szülőktől, ezért nagyon hálásak vagyunk nekik. Nemcsak anyagi támogatásban részesítettek bennünket, hanem bizony voltak olyanok is, akik időt és fáradságot nem kímélve dolgoztak a munkálatok során.

Az óvónő hozzátette: a gyerekek mindebből annyit vettek észre, hogy sokkal szebb lett az ovi, de amióta újra járnak, észrevehetően jobb lett a közérzetük. Hederics Zoltánné úgy fogalmazott: a mostani rekonstrukció reményeik szerint elindított egy folyamatot, melynek lesznek további lépései. Ezután minden évben megpróbálnak újítani, fejleszteni valamit az óvodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!