Nagykanizsa

2011.09.30. 08:09

Időskorban is aktívan

Idős korban is lehetünk derűsek és kiegyensúlyozottak, mint azok a szépkorúak, akik rendszeresen látogatják a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház nyugdíjasklubjait.

Kelemen Valéria

A minapi zsíros kenyér parti keretében magunk is elleshettük a titkot, amit tömören ekként fogalmaztak meg a VOKE művelődési ház nyugdíjasai: törekedni kell rá, hogy jó egészségi és lelkiállapotban töltsük az idős éveket, s véletlenül se uralkodjon el rajtunk a pesszimizmus!

- Az élet velejárója az öregedés, ezt el kell fogadnunk, de cseppet sem mindegy, hogy miként éljük meg - mondta a vendégeket süteménnyel kínálva a VOKE Vasutas Nyugdíjas Klubot vezető Kócza Ferenc felesége, Marika, aki szerint az aktív évek elmúltával is feltétlen törekedni kell arra, hogy megmaradjanak a szociális kapcsolatok, ápolni kell a barátságokat.

- A közösségi élet fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, s különösen akkor lehet életmentő a dolog, ha valaki például elveszíti élete párját, s magára marad. A magányossággal ugyanis gyakorta párban jár a depresszió. Nos, ez az, ami ellen mi a rendszeres közösségi programokkal, gasztronómiai és kulturális találkozókkal, valamint kirándulásokkal küzdünk. Jártunk Budapesten, Badacsonyban, drávai hajóúton, s a lengyelországi Barátságvonaton is képviseltettük magunkat.

A fennállásának 35 éves évfordulóját ünneplő, s mintegy 90 tagot számláló VOKE Vasutas Nyugdíjas Klub keddenkénti klubdélutánjain széles skálát átölelő rendezvények, többek közt úti élménybeszámolók, diavetítések, kertészeti és egészségügyi előadások, valamint kirándulások szerepelnek, s égiszük alatt működik többek közt a Kertbarát és az Ulti Klub is. Régóta jó kapcsolatot ápolnak a város és városkörnyéki nyugdíjasklubokkal, s aktív szerepet vállalnak a nekik otthont és biztos hátteret nyújtó művelődési ház programjaiban.

- Akikkel hajdanán együtt dolgoztunk, azokkal itt a mai napig kellemes körülmények között tudjuk tartani a kapcsolatot, nem feledve: a barátságot folyamatosan ápolni kell, s az energiánkat egymás segítésére is fordíthatjuk - vette át a szót a 65 éves Kovács Gyula, akinek az egészséges életmód a vesszőparipája, ennek megfelelően jó kondícióban van, s hobbikertjében munkálkodik.

Legközelebb október 18-án, 15 órakor, Kamerával a világ körül címmel tart mindenki előtt nyitott, vetített képes előadást.

- A klubban átadjuk egymásnak a hivatalos ügyintézések és az orvosi kivizsgálások során tapasztaltakat, közben a hölgyek recepteket cserélnek, a férfiak borozgatnak, kártyáznak

.A keddi partin a tagok jóvoltából házi sütmények és termelői borok is kerültek a terített asztalokra, s a remek hangulatról az olajipari nyugdíjasokból 1996-ban alakult MAMIK Hagyományőrző Dalkör vidám műsora gondoskodott.


Egy igazán befogadó művelődési ház
A Vasutas és az Olajipari Művelődési Ház 2005. januárjában fuzionált, s az utóbbi csoportjai az akkori Vasutas Művelődési Házba kerültek át. Immár 2006. január 1-jétôl – Kámánné Szép Terézia vezetésével – a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház önálló intézményként működik, s az összes csoport, illetve klub, így a MOL Bányász Nyugdíjas Klub is közvetlenül a gondos „tyúkanyóként” is emlegetett művelődési ház irányítása alá tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!