Nagykanizsa

2011.08.16. 05:14

Mesterséges nap

Tízmilliós nagyságrendű beruházással a már meglévő E.ON tanpályához kapcsolódó öltözőt, valamint életszerű körülményeket produkáló, a napkollektoros rendszer szerelését bemutató kabinetet hoz létre a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium.

Szalabán Attila

A Nagykanizsa és Térsége TISZK által a szakképzési alapból támogatott beruházás kivitelezése már folyamatban van, az intézmény Erdész utcai telephelyén az iskolakezdésre készülnek el munkájukkal a szakemberek.

-  Az E.ON tanpályához szükséges volt egy modern öltöző létrehozása. Ezt természetesen a megfelelő szociális mellékhelyiségekkel együtt építjük ki, egy régi raktárt alakítva át - magyarázta Mezei László, a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium műszaki vezetője– Ezzel párhuzamosan zajlik az energetikai kabinet némileg bonyolultabb kiépítése. Ez a terület a jövőben lehetővé teszi, hogy zárt térben a diákok gyakorlatban próbálhassák ki a napkollektoros-, napelemes rendszerek kiépítését. Mindezt ráadásul zárt térben tehetik majd meg, tehát a kinti rossz időjárástól függetlenített körülmények között.

Az iskola a beruházás keretében galérián alakítja ki a kabinetet, ahol komplett tetőszerkezetet is összeácsolnak. Azon kell majd kiépítenie a szakképzéseken részt vevő, a szükséges elméleti tudást már elsajátított tanulóknak például a napkollektorokat, majd azokat csatlakoztatni a szimulált családi ház fűtési rendszeréhez. A kabinet egy mesterséges nappal is fel lesz szerelve – tehát egy olyan fényforrással, melynek beesési szögét, magasságát és fényerejét is változtatni lehet. Ezzel a módszerrel a valós életnek megfelelő helyzetekben – különböző évszakokban reggel, délben és este - tudják majd vizsgálni a tanulók az általuk kialakított napkollektoros vagy napelemes rendszerek működőképességét és hatékonyságát. 

- Rendkívül széles körű lesz az energetikai kabinet felhasználhatósága - ecsetelte Mezei László. - Az épületgépész tanulók a gyakorlatban tanulják majd meg a napkollektorok bekötését a fűtési rendszerekbe, akár még a gázkészülékkel működtetettekbe is. Képesek lesznek tehát a piaci igényeket kielégíteni.

A beruházás keretében a kivitelezéssel megbízott szakemberek elvégzik a szükséges épületgépészeti átszereléseket, kiváltva a régi rendszereket. Sor került néhány nyílászárócserére is, s természetesen a szükséges szociális helyiségek kiépítéséről is gondoskodtak az illetékesek.

Megtudtuk azt is: a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Erdész utcai telephelyén várhatóan a közeljövőben újabb felújításokat is végrehajtanak.

Akár otthon is össze lehet szerelni
Napkollektort nem túl bonyolult összeállítani, egy kis kézügyességgel és némi műszaki jártassággal akár magunk is nekiállhatunk a szerelésnek. Mindehhez tippeket is kaphatunk bőségesen, az internet a napkollektorokkal kapcsolatos ismeretanyagok kimeríthetetlen tárházaként funkcionál. Ugyanakkor erre a munkára is igaz, hogy a legjobban akkor járunk, ha hozzáértő és gyakorlattal rendelkező szakembert bízunk meg vele.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!